Mindkét fél számára előnyös a történelmi Kína-EU földrajzi árujelző egyezmény

 

Az ebben a hónapban életbe lépett történelmi jelentőségű földrajzi árujelző megállapodás Kína és az Európai Unió között mind a kínai, mind az európai fogyasztóknak és gyártóknak előnyére szolgál egy portugál kereskedőcég vezetője szerint.

A földrajzi eredetvédelmi egyezmény a kínai és európai fogyasztóknak, valamint a mezőgazdasági termelőknek és a magasabb hozzáadott értéket előállító vállalatoknak is előnyös – mondta Luis Castro Henriques, a Portugál Kereskedelmi és Befektetési Ügynökség vezetője.

Mint a Xinhuának adott interjújában elmondta, az EU-tag Portugália különleges éghajlati és talajadottságokkal rendelkezik, így sajátos termesztési és termelési technikákat alkalmaz.

Az egyezmény az első fázisban az Alentejo, Dao, Douro és Portó térségében termelt borokat fedi le.

Az eredetvédelem kiterjed továbbá a Pera Rocha nevű körtefajtára is, amelyet a főváros, Lisszabon környékén termesztenek.

Portugália kis ország Kínához képest, ezért kisebb léptékben termel mezőgazdasági javakat, ezek azonban igen különlegesek és egyedi minőségűek, és nagyobb is a kereslet a végfogyasztók felől – mondta Henriques.

A portugál fogyasztók ugyanakkor biztosabbak lehetnek az egyezmény által lefedett kínai termékek eredetiségében és minőségében, ami felértékeli a két ország közötti kereskedelmet – tette hozzá.

A Kína és Portugália közötti mezőgazdasági és élelmiszeripari kereskedelem értéke a 2016-os 180,7 millió euróról (210,8 millió dollár) tavaly 210,2 millió euróra (252,2 millió dollár) bővült, ami Henriques szerint jól jelzi a szektor növekvő jelentőségét a két ország kapcsolatában.

A Kínába irányuló portugál agrár- és élelmiszeripari export az elmúlt öt évben 38,8%-kal nőtt, köszönhetően többek között a két ország vámszervei között létrejött egészségügyi megállapodásnak.

A kínai piac nagyobb keresletet mutat a portugál fehér, vörös, zöld és fűszeres borok, valamint a sörök és égetett szeszesitalok iránt – mondta Henriques.

Keresettek Kínában a portugál halászati termékek, így a rák és a homár is, valamint a tejtermékek, olívaolaj, kávé, csokoládé, gyümölcslé és hagyományos édességek.

A kínai szakértők tisztában vannak a portugál termékek minőségével – jelentette ki.

 

A Kína és az EU közötti földrajzi árujelző egyezmény március 1-jén lépett életbe.

A GI címke az egyes termékek földrajzi eredetének igazolására szolgál, emellett pedig fontos szellemi tulajdont is jelöl. Az egyezmény értelmében mindkét oldalról száz-száz termék, például szeszesitalok, tea, élelmiszer és mezőgazdasági termények kerülnek oltalom alá.

A második GI lista, amely 175-175 elemet tartalmaz majd, négy éven belül lép életbe.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük