Az Új Selyemút segíti a régió talpra állását

 

Az Új Selyemút (Egy Övezet Egy Út kezdeményezés) hozzájárulhat a gazdaságok revitalizációjához – mondta Haji Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja egy felvételről sugárzott beszédben a 2021-es Boao Fórum Ázsiáért konferencia plenáris nyitóülésén.

A szerdai sajtójelentések szerint a szultánt a fórum főtitkára, Li Pao-tung kérte fel a nyitóbeszédre, mint a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) soros elnöke.

A brunei szultán keddi beszédében kijelentette, hogy az Új Selyemút olyan nagy horderejű kezdeményezés, amely hozzájárul a régió országainak összekapcsolásához és gazdasági fejlődéséhez.

Az idei év újabb mérföldkő a Kínával fennálló kapcsolatokban, mivel idén 30 éve kezdődött meg a párbeszéd Kína és az ASEAN között, és ugyanabban az évben létesült hivatalos diplomáciai kapcsolat Brunei és Kína között – mondta Haji Hassanal Bolkiah.

Ezekben a nehéz időkben az ASEAN országok szolidaritást mutattak, és közösen igyekeztek enyhíteni a COVID-19 járvány hatásait, miközben nem tévesztették szem elől az integrációs törekvéseket sem.

A tavaly aláírt Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) egyezmény nem csupán azt mutatta meg, hogy az aláíró tagországok közös erővel igyekeznek fejleszteni a nemzetközi kereskedelmi együttműködést, de a régió gazdaságának járvány utáni talpra állását is segítheti – mondta a szultán.

A beszéd végén elhangzott, hogy az ASEAN–Kína együttműködés folyamatos erősödésével maximalizálhatóak a régió fenntartható gazdasági fejlődésének kilátásai és erőfeszítései.

A 2021-es Boao Fórum Ázsiáért konferencia április 18. és 21. között került megrendezésre, a fórum megalapításának 20. évfordulóján.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük