Kína és az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterei még szorosabb együttműködést szorgalmaznak

 

Látogatása során Vang Ji kínai államtanácsos és külügyminiszter vasárnap megbeszélést folytatott Abdullah bin Zayed al-Nahyan sejkkel, és a két fél számos területet érintő szoros együttműködésben állapodott meg.

Megjegyezve, hogy a két nép „jó barát, jó partner és jó testvér”, Vang hangsúlyozta, hogy Kína és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolat magas szintű kölcsönös bizalmon és mélyen gyökerező hagyományos barátságon alapul. A két államfő közötti erős barátság és kölcsönös bizalom szilárd garanciát jelent a Kína–Egyesült Arab Emírségek kapcsolatok folyamatos fejlődésére.

Kína támogatja az Egyesült Arab Emírségeket nemzetbiztonságának és stabilitásának megőrzésében, a vallási szélsőségek elleni küzdelemben, valamint pozitív szerepet játszik nemzetközi és regionális ügyekben – mondta Vang, hozzátéve, hogy Kína értékeli az Egyesült Arab Emírségek támogatását a Kína érdekeit érintő kérdésekben.

A COVID-19 vakcina harmadik fázisú tesztje, amelyet Kína és az Egyesült Arab Emírségek közösen végeztek, rekordot döntött a nagyszabású klinikai vizsgálatok terén és jelentősen hozzájárult a koronavírus elleni nemzetközi együttműködés előmozdításához.

Vang elmondta, hogy Kína Új Selyermút kezdeményezése és az Egyesült Arab Emírségek 50 éves nemzeti fejlesztési terve összekapcsolható olyan területeken, mint az energia, a legújabb technológia, a pénzügy és a beruházások, valamint fontos, hogy közösen támogassák az egészségügyi kódex nemzetközi elismerését.

A két félnek együtt kell működnie a terrorizmus és a radikalizálódás elleni küzdelemben is – mondta Vang, hozzátéve, hogy Kína teljes támogatást nyújt az Egyesült Arab Emírségek számára a dubai világkiállítás megrendezéséhez, és a két fél együtt dolgozik majd a 2022-es pekingi téli olimpia sikeréért.

Vang szerint Kína fontosnak tartja az Egyesült Arab Emírségekkel folytatott kommunikációt és a két ország koordinált együttműködését az olyan multilaterális intézményekben, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete, ahol elősegítik a nemzetközi kapcsolatok demokratizálódását, támogatják a civilizációk sokszínűségének fenntartását, központi szerepet játszanak az ENSZ munkájában és megvédik a nemzetközi jogot és nemzetközi szerződéseket.

Kína és az arab államok megállapodásra jutottak egy adatbiztonsági együttműködési kezdeményezéssel kapcsolatban is, ami jól jelzi, hogy mindkét fél hajlandó aktívan részt venni a globális digitális gazdaság szabályainak lefektetésében – mondta a kínai diplomata.

Kína ötpontos kezdeményezést terjesztett elő a Közel-Kelet biztonságának és stabilitásának érdekében, és reméli, hogy a regionális országok fenntartják a függetlenség szellemét, a regionális igények szabadságát, és hagyományaiknak megfelelően fejlődnek majd tovább – tette hozzá Vang.

Abdullah sejk a maga részéről elmondta, hogy a kínai nép büszke lehet Kína figyelemre méltó fejlesztési eredményeire és sikerére a COVID-19 járvány megfékezésében, hozzátéve, hogy országa ugyanakkor arra lehet büszke, hogy ilyen stratégiai partnere van, mint Kína.

Kifejtette az Egyesült Arab Emírségek támogatását az „egy Kína” politikával kapcsolatban, illetve tiszteli Kína törekvéseit a világ sokféleségének megőrzésére, valamint elismeri Kína vezető szerepét a globális fejlődésben.

Az Egyesült Arab Emírségek reméli, hogy elmélyítheti együttműködését Kínával olyan területeken, mint az egészségügy, a mezőgazdaság, a tudomány és technológia, az éghajlatváltozás kezelése és az elsivatagosodás megakadályozása  – mondta az Egyesült Arab Emírségek diplomatája.

Az Egyesült Arab Emírségek hajlandó együttműködni Kínával a terrorizmus leküzdésében, különös tekintettel a radikalizálódás megfékezésére a közel-keleti béke és stabilitás jegyében.

A két fél mélyreható eszmecserét folytatott a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről, ezenkívül elvi megállapodást kötött az egészségügyi kódex kölcsönös elismeréséről. A tárgyalások után a két miniszter részt vett egy online ünnepségen, mely során átadtak egy közös vakcinacsomagoló gyártósort.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük