Mérföldkőhöz ért a vízkincsvédelem Kínában

 

Kína az elmúlt években történelmi áttörést ért el a vízökológia és a környezetvédelem terén – közölte kedden az Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium.

A vízszennyezés ellen 2018 és 2020 között folytatott küzdelem eredményeképpen tavaly év végére a prefektúra szintű vagy annál nagyobb városokban sikerült eltüntetni a 2914 országosan nyilvántartott „fekete és bűzös” víztömeg 98,2%-át – jelentette be a keddi sajtótájékoztatón Csang Po, a minisztérium munkatársa.

Mára a tartományi szintű régiókban működő valamennyi ipari park fel van szerelve a megfelelő szennyvízkezelő rendszerekkel. A megyei szint feletti városok több mint 10 ezer, a városi ivóvízkészletek forrását érintő szabálytalanságot orvosoltak.

A három év alatt Kína leghosszabb folyója, a Jangce vízminősége először érte el a kettes fokozatot. Ez Kína öt fokozatú vízminőségi rendszerének második legjobb kategóriája.

A jövőt illetően Csang elmondta, hogy a minisztérium a megyei szintre is kiterjeszti a szennyezett víztestek kezelését, és feketelistára kerülnek azok a városok, ahol újra felbukkan a szennyezett víz.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük