A kínai miniszterelnök találkozott malajziai kollégájával

 

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök pénteken videóösszeköttetésn keresztül tartott megbeszélést Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnökkel, melynek során mindkét fél kifejezte hajlandóságát a kétoldalú, kölcsönösen előnyös együttműködés elmélyítésére.

Li elmondta, hogy Kína és Malajzia régóta a hosszú távú baráti kapcsolatokat tart fenn, és pozitívan járult hozzá a regionális béke, stabilitás és fejlődés előmozdításához.

Véleménye szerint a világjárvány továbbra is pusztítást okoz világszerte, és ezt egyetlen ország sem kerülheti el, hozzátéve, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell erősítenie a világjárvány-ellenes együttműködést, és közösen kell kiépítenie egy mindenki számára elérhető globális egészségügyi közösséget.

Malajzia az első ország, amely kormányközi együttműködési megállapodást írt alá a COVID-19 vakcinákról, és kölcsönös megállapodást kötött Kínával az oltással kapcsolatban – mondta Li.

Kína támogatja Malajziát vakcinagyártási kapacitásának javításában, támogatja mindkét ország egészségügyi osztályait és járványmegelőzési szakértőinek munkáját a tapasztalatcsere intenzitásában – mondta Li, hozzátéve, hogy reméli, hogy Malajzia biztosítja, hogy Malajziában a kínai állampolgárokat hamarosan beoltsák.

A világjárvány hatása ellenére a kínai-malajziai kereskedelmi kapcsolat fejlődött, ami bizonyítja a szoros érdekkapcsolatokat és a két fél közötti együttműködést  – mondta Li.

Li elmondta, hogy Kína hajlandó fokozni az együttműködést Malajziával a kereskedelem és a beruházások, a digitális gazdaság, a gyártás, a mezőgazdaság és a tengeri közlekedési infrastruktúrájának kiépítése terén.

Kína arra ösztönzi cégeit, hogy a piaci szabályoknak és a kereskedelmi elveknek megfelelően indítsanak beruházásokat Malajziában a kölcsönös előnyök és a mindenki számára előnyös eredmények elérése érdekében.

Muhyiddin Yassin elmondta, hogy Malajzia nagyra értékeli Kínával fenntartott kapcsolatait, és készen áll a Kínával folytatott együttműködés fokozására a kereskedelem és a beruházások, a digitális gazdaság, a csúcstechnológia, az ipari parkok létesítése és a mezőgazdaság területén, és üdvözli a kínai vállalkozásokat, melyek Malajziában fektetnek be és fejlesztenek.

Muhyiddin Yassin kifejezte Malajzia reményét, hogy folytathatja az együttműködést Kínával a járvány elleni küzdelemben, és biztosította, hogy Malajzia akadálytalanná teszi az ottani kínai állampolgároknak az oltáshoz való hozzáférést.

A két fél véleményt cserélt a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről is.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük