Kína és Olaszország ígéretet tesz a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére és a Kína-EU együttműködés előmozdítására

 

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök hétfőn telefonbeszélgetést folytatott olasz kollégájával, Mario Draghival, melynek során mindkét fél vállalta, hogy elősegíti a kétoldalú kapcsolatokat és előmozdítja Kína és az Európai Unió (EU) együttműködését a globális kihívások kezelése érdekében.

Átfogó stratégiai partnerségüket hangsúlyozva Li elmondta, hogy a kínai–olasz kapcsolatok a kölcsönösség hosszú múltjában gyökereznek, és szilárd érdek-kötődéssel rendelkeznek.

Tavaly a két fél társult, hogy nemzetközi együttműködést folytasson a COVID-19 járvány elleni küzdelemben, és pozitív előrelépést értek el a legfontosabb együttműködési projektekben – jegyezte meg Li.

Kína hajlandó együttműködni Olaszországgal olyan területeken, mint a kereskedelem, a beruházások, az energiaügy és az éghajlatváltozás – mondta.

A kínai miniszterelnök megszólította a két felet, hogy biztosítsák a jövő évben megrendezésre kerülő Kína-Olaszország kulturális és turisztikai év sikerét, bővítsék a kulturális és az emberek közötti kölcsönösséget, és fokozzák az együttműködést a Group 20 ( G20) keretein belül.

Li elmondta, hogy úgy véli, hogy a kínai–olasz kapcsolatok elmélyítése és az együttműködés elősegíti a két ország lakosságának jólétét.

Kína nagyra értékeli az EU-val fenntartott kapcsolatait – mondta Li, hozzátéve, hogy az egységes és virágzó EU fontos erő a világbéke megőrzésében, a multilateralizmus támogatásában és a szabad kereskedelem előmozdításában.

A kínai miniszterelnök azt mondta, reméli, hogy mindkét fél jó irányba tereli kapcsolatait, ragaszkodik a nyitott gondolkodásmódhoz a pragmatikus együttműködés előmozdítása és a nézeteltérések rendezése érdekében a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd és koordináció révén.

Megjegyezte, hogy Kína és az EU együttműködése hozzájárul a világgazdaság fellendüléséhez, Li szerint így a két félnek együtt kell működnie a megállapodás korai életbe léptetésében.

Li elmondta, hogy Olaszországtól, az EU fontos tagjától azt várja, hogy továbbra is pozitív szerepet játsszon a Kína és az EU közötti kapcsolatok egészséges és stabil fejlődésének előmozdításában.

Draghi a maga részéről elmondta, hogy Olaszország nagy jelentőséget tulajdonít a Kínával folytatott átfogó stratégiai partnerségnek, és kész együttműködni Kínával a fontos együttműködési projektek előmozdítása, az energiaügy, a repülés, a gazdaság és a kereskedelem, valamint a beruházások terén folytatott kétoldalú együttműködés elmélyítésének érdekében.

Olaszország hajlandó kihasználni a lehetőségeket amiket az Olaszország-Kína kulturális és turisztikai év magában rejt az emberek közötti kölcsönös összhang és a kulturális cserekapcsolatok lehetőségeinek érdekében – mondta.

Draghi hozzátette, hogy értékeli Kína támogatását Olaszország munkájához a G20-ak elnöksége alatt, hozzátéve, hogy Olaszország készen áll a Kínával folytatott kommunikáció és koordináció megerősítésére a multilaterális ügyekben, a COVID-19 elleni küzdelem terén folytatott nemzetközi együttműködés előmozdításában, a globális gazdaság fellendítésében és az éghajlatváltozás közös kezelésében és egyéb kihívások során.

Megjegyezve, hogy az EU és Kína közötti beruházási megállapodás fontos konszenzus a két fél között, Draghi szerint Olaszország támogatja a korai párbeszédet a szerződés nyomon követési folyamatában.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük