Várhatóan júniusban indul Kínában az emissziókereskedelem

 

Kína nemzeti szén-dioxid-piaca, az emissziókereskedelmi rendszer (ETS) a tervek szerint június végéig megkezdi működését – jelentette be Liu Ju-pin, az Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón.

Liu elmondása szerint lezajlott a különféle tranzakciók tesztelése, és most az egyéb előkészületeken van a sor a hivatalos üzemkezdet előtt.

Kína valószínűleg a világ legnagyobb szén-dioxid-kereskedelmi piacává válik a maga 4 milliárd tonna körüli kibocsátásával.

Az országos ETS rendszer kiépítése előtt regionális szinten már 2011 óta folynak emissziókereskedelmi próbaüzemek hét kínai tartományban és városban, köztük Pekingben, Sanghajban és Kuangtungban – közölte Li Kao, a minisztérium klímaváltozási osztályvezetője.

A hét tesztüzemben az üzletkötések értéke márciusra elérte a 10,47 milliárd jüant (1,64 milliárd dollár), a gazdát cserélt kibocsátási kvóták mennyisége pedig a 440 millió tonnát. A kereskedésben több mint 20 iparág mintegy 3000 nagy szén-dioxid-kibocsátója vett részt.

A karbonsemlegesség elérése érdekében Kín arra törekszik, hogy 2030-ra a 2005-ös szint 60-65 százalékára csökkentse az egységnyi GDP-re jutó kibocsátást.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük