A Selyemút-együttműködés támogatja a koronavírus járvány utáni zöld helyreállítást

A Selyemút-együttműködés (Belt and Road Initiative – BRI) támogatja a COVID-19 járvány utáni zöld helyreállítást (green recovery) – derül ki abból a jelentésből, amelyet 2021 május 30-án tettek közzé a Nemzetközi Pénzügyi Fórum (IFF) tavaszi találkozóján Pekingben.

A jelentés szerint a megkérdezett központi bankok 87 százaléka úgy véli, hogy a BRI projektek nagyban hozzájárulnak a járvány utáni gazdasági fellendüléshez és 75 százalékuk szerint ezek a projektek segítik a zöld helyreállítást és a fenntartható fejlődést is.

A jelentés a járvány utáni időszakra összpontosít és kitér többek között a fenntartható fejlődésre, a Selyemút-együttműködés projektjeire, a zöld pénzügyekre, a globális tőkepiacokra és a pénzügyi technológiákra is.

Habár egyes koronavírus elleni intézkedések – többek között a lezárások és a közösségi távolságtartás – lelassítottak néhány BRI kezdeményezést, de Kína nem csökkentette a projektek támogatását és a megkérdezett központi bankok többsége arra számít, hogy a Selyemút-együttműködés intézkedései segíthetik országaik GDP-jének növekedését a következő öt évben.

A jelentés alátámasztja, hogy széles körű együttműködési lehetőségek vannak a környezetvédelmi előírások, a zöld energia és a közlekedés területén. A megkérdezett bankok 90 százaléka úgy véli, hogy a zöld helyreállítás legfontosabb eszközei a zöld energiába és a fenntartható közlekedésbe történő befektetések.

A jelentés rámutat arra, hogy a járvány elleni küzdelem során a világ országainak fel kell gyorsítaniuk a globális környezetvédelem érdekében tett kötelezettségvállalásuk teljesítését. Kifejti továbbá, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalmakba, valamint az egészséges természeti rendszerekbe való befektetés az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk a pénzügyi szektor hosszú távú jövedelmezőségét.

A beszámoló kitér arra is, hogy a fenti területeken óriási lehetőség van az együttműködésre és csak globális összefogással sikerülhet a világgazdaság járvány utáni fenntartható helyreállítása.

A jelentés közzétételére tartott sajtótájékoztatón az IFF és a Közép-Ázsiai Regionális Gazdasági Együttműködési Intézet stratégiai együttműködési megállapodást írt alá többek között az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztések, a környezetvédelem és egyéb ezekhez kapcsolódó törekvésekre.

A Nemzetközi Pénzügyi Fórum (IFF) egy független, nemzetközi szervezet, amelyet a kínai kormány és pénzügyi intézmények támogatásával alapítottak 2003 októberében Pekingben. Az IFF elkötelezett amellett, hogy kommunikációs platformot biztosítson a pénzügyi szektorban felmerülő problémák megvitatására és megoldására.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük