Kína nagyobb támogatást nyújt a kisvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak

 

Kína az eddiginél jelentősebb támogatást tervez nyújtani a mikro- és kisvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók részére, hogy a nehézségeket leküzdve fejlődni és fejleszteni tudjanak – határozta el szerdán a Li Ko-csiang miniszterelnök vezetésével ülésező Államtanács végrehajtó bizottsága.

A gazdaság szinte minden szektorában jelen lévő mikro-és kisvállalkozások és egyéni vállalkozók Kína tartós gazdasági és foglalkoztatási növekedésének kulcsfontosságú részesei. Április végi adatok szerint több mint 44 millió mikro-és kisvállalkozás, valamint 95 millió egyéni vállalkozó volt Kínában. Mára ők lettek az ország elsődleges munkáltatói.

A bel- és külföldön egyaránt tapasztalható nehéz és összetett körülmények közepette a mikro-és kisvállalkozások és egyéni vállalkozók továbbra is termelési és működési nehézségekkel küzdenek, így igencsak indokolt a számukra nyújtandó fokozottabb és célzottabb segítség.

A gazdaság összességében pozitív irányba halad idén, ugyanakkor nő a bizonytalanság. További erőfeszítéseket kell tennünk a stabilitás fenntartása érdekében a hat kiemelt fronton, és védelmet kell nyújtanunk a hat kulcsfontosságú területen. A támogatást addig kell fenntartani, amíg csak szükséges – jelentette ki Li.

A pénzintézeteket arra ösztönzik, hogy bővítsék hitelezésüket, főleg a közép- és hosszútávú hitelek esetében, valamint egyék lehetővé a lejárt hitelek megújítását a felvett összeg visszafizetése nélkül. Fontolóra veszik a kereskedelmi váltók lejárati idejének egy évről hat hónapra történő rövidítését is, hogy enyhítsék a vállalkozásokra nehezedő nyomást.

Többrétű intézkedésekkel segítik a mikro-és kisvállalkozásokat és egyéni vállalkozókat abban, hogy meg tudjanak küzdeni a nyersanyagok árának emelkedésével. A nagyvállalatokat olyan platformok létesítésében támogatják a kiemelt szektorokban, ahol össze tudják kötni a keresletet a kínálattal. A beszállítói láncok alsó és felső végét is arra igyekeznek rávenni piaci alapú megközelítésekkel, hogy tartsák fenn a nyersanyagellátás stabilitását és koordinálják a termelést és az értékesítést, ezzel biztosítva a zavartalan, stabil árú ellátást. Fellépnek az olyan rendellenességek ellen, mint a felhalmozás vagy a túlárazás.

A tartományi kormányzatok segítséget kapnak ahhoz, hogy vissza nem térítendő munkahelyvédelmi támogatást nyújtsanak a mikro-és kisvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak. Az internetes platformokat a túlzott díjak és jutalékok csökkentésére ösztönzik, különösen az új vállalkozások promóciós díjai esetében.

„Az elmúlt években példátlan mértékben bővült a mikro-és kisvállalkozások és egyéni vállalkozók köre. A hat kiemelt terület védelmében hozott intézkedéseket ezekre a piaci szereplőkre is ki kell terjeszteni. Egyre többen választják manapság a rugalmas alkalmazást, köztük diplomások is, így a kormánynak megfelelő platformokat és támogatást kell biztosítania számukra” – jelentette ki Li.

Megerősítik a pártatlan felügyelet intézményét is. A korrekt piaci versenyt felügyelő mechanizmust szigorúan megvalósítják, hogy valamennyi piaci szereplő egyenlő elbánásban részesüljön. Módosítják vagy eltörlik a diszkriminatív rendelkezéseket és szabályozásokat, amelyek hátráltatják a piaci szereplők gazdasági tevékenységét.

Az ülés során erősebb törvényi fellépést sürgettek a monopóliumok és a tisztességtelen verseny ellen is.

Fel kell ismernünk, hogy a mikro-és kisvállalkozások és egyéni vállalkozók még mindig hátrányos helyzetből indulnak a piaci versenyben – mondta Li.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük