Egyszeri támogatást kapnak a kínai gazdák

 

Kína egyszeri vissza nem térítendő támogatást nyújt a gazdálkodóknak, hogy tompítsa a mezőgazdasági cikkek jelentős áremelkedésének hatásait – határozott pénteken  Li Ko-csiang miniszterelnök vezetésével ülésező Államtanács végrehajtó bizottsága.

A mezőgazdaság a közbizalom fenntartásához és a társadalmi stabilitás biztosításához nélkülözhetetlen szektor. A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága és az Államtanács nagy jelentőséget tulajdonítanak a gabonatermelésnek és az élelmiszerbiztonságnak. Az árucikkek idei évben tapasztalható drágulása jelentősen növelte az olyan mezőgazdasági cikkek árát is, mint a műtrágya vagy a gázolaj.

Az ülésen úgy határoztak, hogy a gazdák ösztönzésére, valamint Kína mint fejlődő ország realitásaira tekintettel a központi kormány 20 milliárd jüant (mintegy 3,11 milliárd dollár) különít el a mezőgazdaság szereplőinek nyújtandó egyszeri vissza nem térítendő támogatásra, így a gazdák jövedelme stabil marad. Intézkedéseket hoznak továbbá a mezőgazdasági cikkek piacának szorosabb szabályozása érdekében, és arra ösztönzik az érintett hazai vállalkozásokat, hogy bővítsék a piaci kínálatot.

Most van a nyári aratás és vetés ideje, amelyekből Kína gabonatermésének java része származik. A támogatást a lehető leghamarabb ki kell osztani, hogy fenntartható legyen a nyári mezőgazdasági menetrend – jelentette ki Li.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük