Engedélyezte a kínai Sinovac vakcináját az Egészségügyi Világszervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden engedélyezte a Sinovac kínai gyógyszergyár által kifejlesztett CoronaVac COVID-19 vakcinát sürgősségi használatra.

„Örömmel jelenthetem be, hogy a Sinovac koronavírus elleni oltóanyaga felkerült a WHO sürgősségi felhasználási listájára (EUL), miután az inaktivált oltóanyag két adagja biztonságosnak és hatékonynak bizonyult”-mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a szervezet főigazgatója a WHO keddi sajtótájékoztatóján.

A WHO gyógyszer és oltási ügyekben illetékes főigazgató-helyettese, Mariangela Simao hivatalos sajtóközleményében elmondta: „A világnak égetően szüksége van több COVID-19 elleni oltásra a világszerte tapasztalható hatalmas hozzáférési egyenlőtlenség kezelésére”

“Arra kérjük a gyártókat, hogy vegyenek részt a Covax létesítményben, osszák meg tapasztalataikat, adataikat és járuljanak hozzá a járvány kordában tartásához” – tette hozzá.

A Covax a COVID‑19 védőoltások közös beszerzésére és elosztására irányuló nemzetközi összefogás, aminek célja, hogy világszerte minden országnak egyenlő hozzáférése legyen a hatékony és biztonságos oltóanyagokhoz.

A pekingi székhelyű Sinovac Life Sciences Co., Ltd. által kifejlesztett CoronaVac vakcina egy gyengített vírusokon alapuló védőoltás, akárcsak a szintén Kínából származó COVID-19 vakcina – a Sinopharm, amelyet a múlt hónapban engedélyezett a WHO sürgősségi használatra.

A két kínai oltóanyagon kívül a WHO korábban engedélyezte a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett COVID-19 vakcinát, az AstraZeneca valamint a Janssen vakcinák használatát.

Az Immunizációs Stratégiai Szakértői Tanácsadói Csoport (SAGE) közölte, hogy a vakcinát két adagban kell alkalmazni, 2-4 hét különbséggel a 18 évesnél idősebb felnőttek körében.

Kutatások kimutatták, hogy a Sinovac vakcinája megakadályozta a komoly korházi kezelést igénylő Covid szövődmények kialakulását az esetek 100%-ban.

Mivel azonban kevés 60 év feletti embert vontak be a klinikai vizsgálatokba, a SAGE szerint a Sinovac vakcina hatékonyságát ebben a korcsoportban nehéz megbecsülni.

„Nincs okunk azt feltételezni, hogy az oltóanyag eltérő hatékonysággal működne az idősebb és fiatalabb populációkban” – áll a WHO közleményében, hozzátéve, hogy a SAGE nem szab felső korhatárt a vakcina használatának, mivel több országban gyűjtött adatok és kutatások azt sugallják, hogy a vakcina jó eséllyel az idősebb korosztály körében is kifejti védőhatását.

A korábban jóváhagyott vakcinákhoz hasonlóan a WHO azt ajánlja, hogy a Sinovac vakcinát idősebb korosztályokban használó országok kövessék figyelemmel a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

Kína a COVAX kezdeményezés részeként 10 millió adag COVID-19 vakcinát adományoz fejlődő országoknak. Ez a lépés elősegíti annak az ígéretnek beteljesítését, hogy Kína globális közkinccsé teszi hazai fejlesztésű vakcináit.

Yang Feng, az Egészségügyi Válságkezelési Iroda igazgatóhelyettese a nemrég véget ért 74. Egészségügyi Világgyűlésen elmondta:

Kína úgy véli, hogy a COVID-19 vakcinák egyenlő elosztása és a vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása világszerte kritikus fontosságú a járványmegelőzés és a járványvédelem szempontjából. Az ország elkötelezett a COVID-19 elleni védekezésben, melynek keretin belül 80 országnak nyújt orvosi segítséget, 43 országba exportál védőoltásokat, és 300 millió oltóanyagot szállít szerte a világon.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük