Pozitív trendet mutatott Kína textilexportja az év első négy hónapjában

 

Az idei év első négy hónapjában Kína textil- és ruhaiparának kivitele 88,71 milliárd dollár volt, 32,65%-kal több, mint egy évvel korábban – derül ki az Általános Vámigazgatás statisztikáiból.

Ezen belül a textilfélék exportja 43.956 milliárd dollárra rúgott, ez 17,81%-os éves növekedés, míg a ruházati cikkek kivitele 44,42 milliárd dollár volt, 51,54%-kal haladva meg az egy évvel korábbi adatot.

Az első negyedévben gyors ütemben helyreállt a belföldi fogyasztás Kínában, az online eladások pedig tovább nőnek. Az új megrendelések következtében a textilipar még a 2019-es január-áprilisi exportvolument is meghaladta.

A célországok tekintetében továbbra is az EU a kínai textil és ruházati cikkek legfőbb piaca. Az európai piaci kereslet fokozatos helyreállásával Kína Európai Unióba irányuló textilkivitele is fenntartja növekvő trendet.

A COVID-19 járvány újbóli európai erősödése következtében azonban több uniós tagország is szigorította a járványmegelőzési és -kezelési szabályokat. Ennek következtében csökkenhet a ruházati cikkek iránti kereslet az EU-ban. A textilt és ruházati cikkeket exportáló vállalatok olyan kockázatokkal szembesülhetnek, mint az európai rendelések lemondása, a számlázási ciklus meghosszabbodása, logisztikai akadályok, vagy akár a vásárló csődje.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük