Fórumon szorgalmazzák a multilateralizmus fenntartását

 

Globális tudósok, országok és nemzetközi szervezetek volt magas rangú tisztviselői, valamint diplomaták a multilateralizmus fenntartására és gyakorlására szólítottak fel a most lezárult 9. Világbéke Fórumon (WPF).

A kétnapos fórum „Nemzetközi biztonsági együttműködés a világjárvány utáni korszakban: A multilateralizmus fenntartása és gyakorlása” címmel július 3. és 4. között került megrendezésre a pekingi Csinghua Egyetemen.

„Miért vált a multilateralizmus aktuális témává a panelisták, az előadók és a hallgatóság számára? Mert realizáltuk, hogy a COVID-19 megszakította a többoldalú együttműködést” – mondta Jen Hszüe-tung, a WPF főtitkára és a Csinghua Egyetem modern nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézetének igazgatója.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, aki videólinken keresztül vett részt a fórumon, elmondta, hogy a világrendnek a bizalomra kell épülnie, és ezt manapság nagyon hiányoljuk.

„Amíg a bizalom helyre nem áll, a mindenki által tiszteletben tartott szabályokon alapuló multilateralizmus sem válik alapvetővé. Meg kell tanulnunk együtt élni az országok közötti különbségekkel” – mondta.

Surakiart Sathirathai, Thaiföld volt miniszterelnök-helyettese elmondta, úgy véli, hogy a nagyhatalmak konstruktív kapcsolata a regionális szervezetekkel új utakat nyithat meg a többoldalú együttműködés számára.

„Kína előmozdította a többoldalú együttműködést, például virtuális konferenciákat tartott a regionális csoportosulások vezetőivel és minisztereivel, hogy orvosi és gazdasági segítséget nyújtson a világjárvány idején” – mondta.

„A COVID-19 járvány idején a regionális szervezetek a többoldalú együttműködés horgonyának bizonyultak. Ezért továbbra is minden területen támogatnunk kell a nyílt és inkluzív regionális együttműködést” – tette hozzá.

Pan Gimun, az ENSZ (ENSZ) volt főtitkára megismételte felhívását, hogy az összes nemzet fokozza erőfeszítéseit az együttműködés és a partnerség fenntartása érdekében az oltásokkal kapcsolatban is. Kiemelte az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését és az éghajlatváltozás kezelését is.

„A világjárványból és annak másodlagos hatásaiból eredő multilaterális válságból való felépülésünk érdekében foglalkozni kell az éghajlatváltozással és az egyenlőtlenséggel, hogy fenntarthatóbb, befogadóbb és ellenállóbb jövő felé haladjunk” – mondta.

A klímaváltozás elleni küzdelem során is a multilateralizmus jelentőségét emelték ki a fórum résztvevői.

„Az éghajlatváltozás és a környezet rombolása olyan területek, ahol sürgős és alapvető fontosságú a nemzetközi együttműködés” – mondta Surakiart Sathirathai.

Herman Van Rompuy megjegyezte, hogy az Európai Unió (EU) jogi alapot adott a 2050-ig elérendő nettó nulla kibocsátás célkitűzéséhez, Herman Van Rompuy szerint mind az EU, mind a tagállamok teljes mértékben elkötelezettek e cél megvalósításában a kibocsátás kereskedelmi rendszerével és egyéb eszközökkel.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük