Jünnan tartomány fekete kincse

Pu’er, a délnyugat-kínai Jünnan tartomány egyik városa, az „Arabica mennyországakén” is ismert. A város 1988-ban telepítette első kávéültetvényeit. A világszerte híres puer tea mellett a város kávékülönlegességei is egyre népszerűbbek.

A város területének 74,59 százalékát erdő borítja és a bőséges természeti erőforrásokkal büszkélkedő várost Kína kávéfővárosaként is emlegetik.

2020-ban Pu’er kávéültetvényeinek területe elérte az 51 733,33 hektárt, ami a teljes országos össztermelés 48,8 százalékát teszi ki, a kávébab-termelés pedig meghaladta az 58 600 tonnát.

Ted Lingle, a Specialty Coffee Association of America (SCAA) korábbi ügyvezető igazgatóját lenyűgözte Pu’er kávéiparának gyors fejlődése, és a Pu’er kávét erős és illatos kávéként jellemezte, amely a véleménye szerint az egyik legjobb a világon.

Lingle, hozzátette azt is, hogy a kávé „új otthonra” talált Kínában.

Az utóbbi években a Pu’er kávé egyre nagyobb elismerést kapott a hazai és külföldi kávéipar szereplőitől. A város egy kávélaboratórium és kávémag-nemesítési bázis, valamint egy kávékutató intézmény létrehozását is tervezi.

Pu’erben eddig több mint 20 000 hektár kávéültetvény rendelkezik 4C minősítéssel és több mint 6666,67 hektár termőterület kapott C.A.F.E. minősítést. 1333,33 hektár pedig Rainforest Alliance és UTZ tanúsítvánnyal rendelkezik.

2020 szeptemberében a Pu’er kávé hivatalosan is bekerült a Kína és az EU közötti megállapodás részét képző földrajzi oltalom alatt álló termékek listájára.

Pu’erben a kávékereskedők mindig találhatnak különleges kávékat, mondta Ted Lingle, remélve, hogy a Jünnan tartományban gyártott kávé egyre több fogyasztóhoz eljut a jövőben.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük