Pénzszűkében lévő kisvállalkozásoknak nyújtanak segítséget az új intézkedések

A kínai kabinet a hét elején olyan új intézkedések bevezetését sürgette, amelyek segítséget nyújthatnak a kisebb vállalkozásoknak, hogy megküzdjenek a készpénzválsággal – mondták a szakértők.

Az Államtanács Végrehajtó Bizottságának ülése után kiadott közlemény szerint Kína kiterjeszti a jövedelemadó-kedvezményeket az ipari és a szolgáltatási szektorra, továbbá kiterjeszti az adó- és díjcsökkentési intézkedéseket az alacsony profitot realizáló kis- és magánvállalkozásokra.

„Ezek az intézkedések nagyon célirányosak, segítik a piac vitalitásának megőrzését és a gazdasági lendület megerősítését” – mondta Ma Bin, a Kínai Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (CASME) ügyvezető alelnöke. Hozzátette tovább, hogy mindegyik intézkedés a pénzforgalmi problémák enyhítésére és a vállalkozások nehézségeinek kezelésére irányul.

Idén azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek 5 millió jüan (kb. 786 000 USD) érték felett vásárolnak új berendezést, és 3 éves amortizációs idővel rendelkeznek, a teljes beszerzési költség egyszeri levonásra jogosultak adóköteles bevételeikből, illetve 50 százalékos levonásra, négy-, öt- vagy tíz éves amortizációs idővel rendelkező berendezések vásárlása esetén – áll a közleményben.

Li Xuhong, a Pekingi Nemzeti Számviteli Intézet kutatója elmondta, hogy az intézkedések csökkentik a kisebb vállalkozások jövedelemadó-terheit, támogatják a jövőbeni befektetéseket és a terjeszkedést, növelik a pénzforgalmukat, így biztosítva talpon maradásukat.

A Kínai Bank- és Biztosítási Szabályozó Bizottság szerint tavaly év végén a bankintézetek által a kis- és mikrovállalkozásoknak nyújtott hitelállomány meghaladta a 19,1 billió jüant, ami éves szinten 24,9 százalékos növekedést jelent.

Az ellátás biztosítására, az árak stabilan tartására, valamint a járvány hatékony megelőzésére és ellenőrzésére irányuló egyéb erőfeszítések mellett a kis- és középvállalkozások üzleti bizalma és várakozásai is élénkülnek.

A kis- és középvállalkozások fejlesztési mutatója januárban 89,4 volt, amely bár továbbra is a 100-as konjunktúra-zuhanási küszöb alatt maradt, három egymást követő hónapban növekedést mutatott, és megközelítette 2021 azonos időszakának szintjét.

Az index nyolc ágazat 3000 cégének adatai alapján követi nyomon a kis- és középvállalkozások várakozásait az iparág működésére, valamint a cégek termelési és működési helyzetére vonatkozóan.

„A Tavaszi Fesztivál alatt sok alkalmazott megy szabadságra, ami a termelés leállását eredményezi. Az idén januárban mért erősebb teljesítmény leginkább a szakpolitikai támogatásoknak tulajdonítottuk” – fejtette ki véleményét Ma Bin.

„Annak ellenére, hogy a nyersanyagárak fokozatosan enyhültek, az upstream és a downstream vállalkozások közötti profitkülönbségek továbbra is erőteljesek” – tette hozzá Ma. Megjegyezte továbbá, hogy a legtöbb kis- és mikrocég a downstream iparágakban működik, és kevésbé tudja költségeit a fogyasztókra hárítani.

A jövőre nézve kifejtette, hogy több erőfeszítést kell tenni az intézkedések végrehajtásának felgyorsítására, a pénzügyi védőháló fokozására, valamint a kis- mikro- és magánvállalkozások célzott támogatásának megerősítésére.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük