Fehér könyv Kína zöld fejlődéséről

A Kínai Államtanács Információs Irodája  egy fehér könyvet “Kína zöld fejlődése az új korszakban” címmel.

A 18 000 karakteres fehér könyv elsősorban Kína zöld fejlődésének aspektusaira összpontosít, beleértve az ország elkötelezettségét a zöld növekedés mellett, a zöld területi konfigurációt, az ipari szerkezet kiigazítását és javítását, a zöld termelési módszerek alkalmazását, a környezetbarát életmódot és az intézményeket

Szisztematikusan összefoglalja Kína zöld fejlesztéssel kapcsolatos lépéseit és eredményeit az elmúlt évtizedben, és kifejti az ország zöld fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit és tapasztalatait .

“A zöld az új korszak Kína meghatározó jellemzője, a zöld fejlődés pedig a modernizáció felé vezető kínai utat” – olvasható a fehér könyvben.

A lap adatai szerint 2012 és 2021 között Kína 64 millió hektár fát ültetett el, 18,53 millió hektáron végzett elsivatagosodás  elleni megelőzést és ennek ellenőrzését, valamint több mint 800 000 hektár vizes élőhelyet épített vagy állított helyre.

A megújuló energia jelentősebb szerepet kapott az ország energiamixében.

A tiszta energiaforrások aránya Kína teljes energiafogyasztásában a 2012-es 14,5 százalékról 2021 végére 25,5 százalékra nőtt, míg a szén aránya 68,5 százalékról 56 százalékra csökkent ugyanebben az időszakban.

Kína zöld ipara tovább növekszik. A megújulóenergia-ipar gyorsan is növekszik, és Kína vezet a világon a szél- és fotovoltaikus energia tiszta energiatermelő létesítményeinek gyártásában.

2021-ben a kínai energiatakarékossági és környezetvédelmi iparágak kibocsátási értéke meghaladta a 8 billió jüant (körülbelül 1,18 billió amerikai dollárt).

Kína konstruktív módon aktívan részt vett a globális klímatárgyalásokon, és történelmi hozzájárulást tett a Párizsi Megállapodás megkötéséhez és végrehajtásához – áll a fehér könyvben.

Kína aktív résztvevője az éghajlatváltozással kapcsolatos dél-dél együttműködésnek, és elkötelezett amellett, hogy más országokkal együttműködve előmozdítsa a zöld fejlesztést az Övezet és út kezdeményezés keretében.

Minden ország közös felelőssége a környezet védelme és a fenntartható fejlődés előmozdítása – szögezi le a fehér könyv.

Kína készen áll arra, hogy együttműködjön a nemzetközi közösséggel az öko-környezetvédelem előmozdítása, a zöld fejlődés előmozdítása, a zöld föld védelme, valamint egy tisztább és szebb világ felépítése érdekében – áll a fehér könyvben.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük