Holdújév a konyhából

Arról már írtunk, hogy mit ne tegyünk újév napján. Most itt az ideje egy maroknyi információnak arról, hogy mit érdemes enni, hogy a sors nekünk kedvezzen. És mivel ezen a vasárnapon kezdődik a Nyúl éve, nem sok idő maradt mindezen finomságok elkészítésére.

Üdvözöljük a konyhában!

Egyes ételeket szimbolikus jelentésük miatt fogyasztanak a kínai újév idején. Szerencsés ételeket szolgálnak fel a 16 napos fesztiválszezonban, és különösen a szilveszteri vacsora idején, amely állítólag szerencsét hoz a következő évre.

Ezeknek a hagyományos kínai újévi ételeknek a kedvező szimbolikája a kiejtésükön vagy megjelenésükön alapul. Nemcsak maguk az ételek fontosak, hanem azok elkészítése, bemutatása, elfogyasztása is.

Újév napján az óvatos kínaiak tányérjain a legnépszerűbb ételek a gombóc, a hal, a tavaszi tekercs és a niangao.

És itt van néhány alapvető újévi étel, amely szerencsét hoz nekünk.

Siker tányéron

A hal az egyik legtipikusabb kínai újévi étel. Így a hal kötelező étel a kínai újévi vacsora menüjében.

A párolt hal az egyik leghíresebb kínai újévi recept. Nézzük hogy milyen halat válasszunk az újévi vacsorához.

Például a kárász jó választás lenne, mert a „kárász” szó első karaktere (鲫鱼 jìyú / jee-yoo /) úgy hangzik, mint a kínai 吉 (jí / jee / “sok szerencsét”). Innen ered az a hiedelem, hogy szilveszterkor egy kárász elfogyasztása szerencsét hoz a következő évre.

A gazdagságért – gombóc!

Több mint 1800 éve hoznak szerencsét, szóval hogyan kételkedhetsz erejükben? A Jiǎozi gombóc, mivel róluk beszélünk, a Holdújév klasszikus, szerencsés étele és hagyományos szilveszterkor fogyasztott étel, különösen Észak-Kínában nagyon népszerű.

Finom tésztával, ropogós alappal és nedves töltelékkel rendelkeznek, dipp- vagy chiliszósszal tálalják. Ezeknek a finomságoknak a tölteléke általában darált hús és apróra vágott zöldség. Csak zöldséggel töltött galuskát is találhatunk. Vékony és rugalmas, szinte átlátszó tésztának köszönhetően párolva, sütve és sütve is remek ízűek.

Szilveszterkor és újév napján a kínaiak ügyelnek arra, hogy a Jiǎozi minél kisebb legyen, hogy minél többet tudjon enni belőlük. És ez egyáltalán nem a finom ízüknek vagy a mulatozók étvágyának köszönhető. A hagyomány szerint minél több gombócot eszel aznap, annál gazdagabb leszel.

Szerencsére van csirke

Kínai nyelven a csirke szó úgy hangzik, mint a ji (吉), egy kifejezés, ami “jó szerencsét” és “jólétet” jelent. Ez az első oka annak, hogy a csirke olyan szívesen látott étel a családi vacsorákon. Másodszor, a csirkét általában egészben tálalják – beleértve a fejet és a lábakat is –, hogy szimbolizálja a család egységét és teljességét, egyúttal az év jó kezdetét és végét is jelezze.

A csirkét általában párolják vagy pörkölik egyszerű összetevőkkel, például gyömbérrel vagy szójababbal. Hagyományosan az egész csirkét először az ősöknek és az isteneknek ajánlják fel áldás és védelem céljából. Semmi sem megy kárba a kínai konyhában. A szarkalábakat általában a kenyérkereső eszi meg, mert segíthet a vagyon “megragadásában” .

Aranyrudak vacsorára

Az újévet Kínában felváltva Tavaszi Fesztiválnak hívják, így a tányérról nem hiányozhat a tavaszi tekercs.

A feljegyzések szerint még a Tang-dinasztia (618-907) előtt, a “tavasz kezdete” napján valami lisztből készült vékony palacsintához hasonlót sütöttek. Az emberek egy edénybe tették őket, és speciális zöldségeket és gyümölcsöket adtak hozzá. Tavaszi ételnek (春盘) hívták, amit tavaszi ajándékként és áldásként küldtek rokonoknak, barátoknak.

A szegényebb háztartásokban a tavaszi ételt általában sárgarépával és zellerrel díszítették, míg a tehetős családokban különféle kísérőkkel: sült és sózott húsok, különféle sült ételek, spenót, metélőhagyma, babcsíra, bab cérnametélt és tojás.

Ma a tavaszi tekercseket rizspapírból készítik. Hidegen és melegen is remek ízűek, de szilveszterkor és szilveszterkor aranyszínűre kell sütni, hogy aranyrudakra hasonlítsanak, és gazdagságot hozzanak a következő hónapokra.

Hosszú élettartamú tészta

A hosszú élettartamú tésztáknak (长寿面 Chángshòu Miàn / chung-show myen /) a hosszúságuk miatt van szimbolikája. Újév napján fogyasztva hosszú és jó életet hoz az evőnek, és minél hosszabb a tészta, annál tovább fog élni.

Sült és tálra tálalva; vagy egy tál húslevesben főzve és tálalva a finomság nemes kiegészítője az újévi vacsorának.

A szalagok akár 1 méter hosszúak is lehetnek, de elvágni nem szabad!

Tovább a desszertre

A párolt niángāo süti a leghíresebb és legnépszerűbb újévi desszert Kínában. Kínai elnevezése az “egy év felett” (年高) kifejezés homofonja, amely évről évre növekvő jólétet és előléptetést, magasabb jövedelmet, magasabb pozíciót, gyermekmagasságot és általában egy jobb év ígéretét szimbolizálja.

Ez az édes, csábító és finom sütemény főként nyálkás rizslisztből és barna cukorból készül. Kerek formája emellett az egységet és a teljességet is képviseli.

Ezért a niangao étkezés a kínai újév idején szerencsét és jólétet hoz.

Az íz legyen veletek!

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük