Lengyelország és az Új Selyemút

Június 26-án Varsóban, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségén párbeszédre került sor a médiával.

A párbeszéd az Új Selyemút kezdeményezés idei 10. évfordulója alkalmából indult, amelyet Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke mutatott be 2013-as kazahsztáni látogatása során. A tanácskozás résztvevői hangsúlyozták, hogy az útvonalat a kétoldalú kereskedelemre kell használni, amivel eddig a lengyel fél határozottan elégedetlen. Közös érdek a határ menti kikötők, például Małaszewicze modernizálása és bővítése is, amelyek Európa kínai kapuját jelentik.

A megbeszélések során a kezdeményezés számos fontos aspektusát érintették, ami egyöntetű kijelentéshez vezetett, hogy csak békés, baráti, toleráns és nyitott, a hagyományok és kultúrák kölcsönös tiszteletén alapuló fellépés képes arra, hogy ez a globális kezdeményezés működjön

„Nagy globális kihívások idejét éljük, amelyekkel csak együtt leszünk képesek megbirkózni. Egy csónakban ülünk, akár Pekingben, akár Sanghajban, akár Varsóban” – mondta Zbigniew Góralczyk professzor. A BRI-ről alkotott nézetéhez kapcsolódóan 10 tézist mutatott be, és kiemelte, hogy az egy évtizede megalkotott stratégiát az elmúlt években bekövetkezett változások dinamikája alapján korrigálni kell. A professzor hangsúlyozta: ma a kiberbiztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos kérdések nem kevésbé fontosak, mint az infrastruktúra fejlesztése és az üzleti kapcsolatok fejlesztése. Felhívta a figyelmet arra is, hogy országok közötti tudományos cseréjére, közös kutatásra és technológiákra van szükség.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük