Sárkányhajó Fesztivál

Elkezdődött Kínában az egyik legfontosabb kínai ünnep, a Sárkányhajó Fesztivál .

A nagyszabású ünnepség szombatig tart, és mint minden évben, itt is lehetőség nyílik a családi körben való szórakozásra, utazásra, találkozásra.

Számos legenda kapcsolódik ehhez az ősi hagyományhoz, és a történetek az ország régióitól függően eltérőek.

Az egyik legenda az ünnep eredetét Ku Juannal, a háborúzó államok korszakának költőjével és miniszterével köti össze. A Középbirodalom lakói nagy hazafinak és az első művésznek tartották, akinek munkáit országszerte ismerték. A Középbirodalomban akkori háborúk elleni lázadása miatt száműzték az országból. Kétségbeesésében Juan a korrupció és a hatóságok igazságtalansága elleni tiltakozás jeleként belevetette magát a Miluo folyóba. Az esemény szemtanúi – a költőt ismerő és tisztelő helyi halászok siettek a mentésre, és igyekeztek csónakjaikkal utolérni azt a szerencsétlen embert, akit az áramlat elhurcolt. Dobveréssel, hogy elriasszák az éhes halakat, és hevesen evezve küzdöttek az elemekkel, de kétségbeesett küzdelmük sikertelen volt. A költő megfulladt, a halászok pedig, hogy megóvják testét a halaktól, nyálkás rizsgolyókat dobtak a vízbe. E tragédia emlékére minden évben hajóversenyeket rendeztek.

Egy másik legenda az évezredekkel ezelőtt uralkodó aszályokra és az ezekkel kapcsolatos szerencsétlenségekre, köztük az éhínségre utal. A kínaiak, akik hittek az isteni sárkányokban, a száraz évszak kezdetén, a Jangce folyó partján olyan rítusokat és szertartásokat szerveztek, amelyeknek fel kellett volna ébreszteniük a jó sárkányt, esőt és bőséges termést hozva. Az egyik ilyen rituálé a hajóverseny volt.

Kínában a sárkányokat mágikus lényeknek tartják, amelyek kísértik az emberi világot, és a szerencse szimbólumai. Ez a mitológiai állat a kínai hiedelem szerint kilenc különböző állat részéből áll: szarvas szarvából, kutya orrnyergéből, homárszemekből, oroszlánsörényből, halpikkelyből, harcsa bajuszából, saskarmokból, kígyó farkából és ökör orrából.

A kortárs Sárkányhajó Fesztivál elsősorban a családi találkozások ideje. A kínai újévhez hasonlóan ezt is szerettei társaságában ünneplik. A fesztivál ideje alatt a kínaiak apró ajándékokat adnak egymásnak, házak ajtaját díszítik, legnagyobb attrakciója pedig a sárkányhajóverseny.

A sárkányfejű sárkányhajó egy tucattól több tucat evezős befogadására képes. Az evezősök tempóját dobszó határozza meg, az irányt pedig egy sárkányfejen ülő navigátor jelzi piros zászlóval.

A hajó hagyományosan 12,4 m hosszú (a sárkány feje nélkül) és 1,14 m széles. A padok között 67,5 cm távolság marad. Az evezők 105-130 cm hosszúak, a csónak tömege pedig minimum 250 kg. A verseny útvonala 250 m, 500 m, 1000 m, sőt 2000 m.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük