A Salamon-szigetek támogatót lát Kínában

Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnöke szerint a diplomáciai kapcsolatok felépítése Kínával az egyik legjelentősebb döntés, amelyet a Salamon-szigetek az elmúlt 45 évben hozott függetlenné válása óta.

Sogavare a Xinhua-nak adott közelmúltbeli interjújában tette ezeket a megjegyzéseket, vasárnap kezdődő hivatalos kínai látogatása előtt, ami a második látogatása azóta, hogy a csendes-óceáni szigetország 2019 szeptemberében diplomáciai kapcsolatokat létesített Kínával.

„Biztos vagyok benne, hogy kínai látogatásom eredménye pozitív lesz” – mondta Sogavare.

„Általában remélem, hogy ez az utazás tovább erősíti a Salamon-szigetek és Kína közötti kapcsolatokat. Vállt váll mellett, kéz a kézben haladunk előre a két ország közös érdekeit képviselő kérdésekben” – mondta.

A kormányfő ráadásul megerősítette országa ragaszkodását az egy-Kína politikájához, hozzátéve, hogy a világon egyetlen Kína létezik, Tajvan pedig Kína elidegeníthetetlen része.

„Nagyon világossá kell tennem, hogy szuverén ország vagyunk. Hogy kivel kötünk diplomáciai kapcsolatokat, és kivel veszünk részt technikai együttműködésben, fejlesztési együttműködésben, az senkire nem tartozik. Ez a Salamon-szigetek és Kína közötti ügy, „jegyezte meg.

Sogavare szerint a Salamon-szigetek a fejlesztésre összpontosított. Fejlődő országként a Salamon-szigeteknek segítségre van szüksége, és továbbra is Kína felé néz.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük