Norvégia érdekelt a Kínával való szoros együttműködésben

A Kínával folytatott együttműködés előnyös Norvégiának, és a kormánynak érdeke fűződik az együttműködés kiterjesztéséhez – mondta szerdán a norvég kormány két vezető tanácsadója.

Tobias Svenningsen, a Külügyminisztérium vezető tanácsadója és Simen Svenheim, a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium főtanácsadója a Norvégia-Kína együttműködésről tartott beszédet azon a szemináriumon, amelyet a norvégiai kínai nagykövetség tartott Kína gazdaságáról, Kínáról. Nemzetközi Import Expo (CIIE) és a Kínai Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásár (CIFTIS).

„Norvég szemszögből úgy gondolom, hogy mi (Norvégia és Kína) nem vagyunk szétválási helyzetben, mert gazdaságaink jobban összeegyeztethetők. Nem vagyunk versenyben” – mondta Svenningsen.

Kiemelte a két gazdaság összeegyeztethetőségét, az összefonódó globális ellátási láncokkal és a szoros kétoldalú kapcsolatokkal a különböző ágazatokban.

Megjegyezve, hogy a Kínában működő norvég vállalkozások sikeresek és nyereségesek, hangsúlyozta Norvégia érdeklődését a Kínával való együttműködés bővítésében,  különös tekintettel a tenger gyümölcsei exportjára.

Svenheim a maga részéről elmondta, hogy Kína folyamatos gazdasági növekedése nagy hasznot hajtott Norvégiának, különösen miután Kína két évtizeddel ezelőtt bekerült a multilaterális kereskedelmi rendszerbe.

A kínai elektromos járművek norvégiai importjának jelentős növekedésére hivatkozva elmondta, hogy ezek a kínai márkák is hozzájárultak a kétoldalú gazdasági együttműködéshez.

Mindkét tanácsadó megjegyezte, hogy támogatják a norvég vállalkozásokat a CIFTIS-ben és a CIIE-ben való részvételben.

A CIFTIS-t szeptember elején Pekingben, míg a CIIE-t november elején Sanghajban rendezik meg.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük