Peking, az Északi Főváros

Peking, a Kínai Népköztársaság fővárosának története hosszú és gazdag.A világ egyik legrégebbi városa.

Az első települések a mai Peking környékén Kr.e. 3000-re nyúlnak vissza. Már a Krisztus előtti harmadik évezredben. primitív település volt itt. Az ie 15. és 12. század közötti időszakban ezeket a területeket a Yan és Ji nevű törzsek lakták. A következő évszázadokban ezeket a területeket különféle kínai dinasztiák befolyásolták.

Peking a Csin-dinasztia (1115-1234) idején lett a főváros, a Jüan-dinasztia (1271-1368) alatt pedig egész Kína fővárosává nyilvánították, a mongolok uralma alatt. A város igazi fejlődése azonban a Ming-dinasztia (1368-1644) idején ment végbe. 1421-ben a Yongle császár a fővárost Nanjingból Pekingbe helyezte át, és megalapította a Tiltott Várost, vagyis a császári palotát. Ekkor vált Peking politikai, kulturális és kereskedelmi központtá.

A 17. században a Ming-dinasztia összeomlott, és az új Csing-dinasztia (1644-1912) vette át a hatalmat. Peking továbbra is az állam fővárosaként betöltött szerepét. Ebben az időszakban a város kulcsszerepet játszott a kínai történelemben, mint a kultúra és a hatalom központja.

A 19. században az első ópiumháború (1839-1842) és a második ópiumháború (1856-1860) eredményeként Pekinget brit és francia csapatok szállták meg. 1911-ben bekövetkezett a Hszinhai forradalom, a Csing-dinasztia megdöntése, amely véget vetett a kínai monarchia 2000 éves történetének.

A háború utáni időszakban, a birodalom bukása után megalakult a Kínai Köztársaság, amelynek fővárosa továbbra is Peking maradt. 1949-ben a Kínai Kommunista Párt győzelme a kínai polgárháborúban végül Pekinget a Kínai Népköztársaság fővárosává tette. Ez idő alatt a város gyors növekedésen és modernizáción ment keresztül.

Ma Peking a világ egyik legfontosabb városa, valamint Ázsia egyik legnagyobb kulturális, kereskedelmi, technológiai és politikai központja. Az évek során számos jelentős nemzetközi eseménynek is adott otthont, például a 2008-as nyári olimpiának.

A város egyik legfontosabb szimbóluma a Tiltott Város néven ismert történelmi épületegyüttes, amely az UNESCO Világörökség része. Peking  híres turisztikai célpont, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, akik szeretnék felfedezni hosszú és lenyűgöző történelmét.

Peking, amelynek hivatalos neve Peking (北京), szó szerint azt jelenti: „északi főváros”.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük