Az Út és Övezet országok szorosabb együttműködése

A részt vevő országok továbbra is előmozdítják az emberek közötti kapcsolatokat a Belt and Road Initiative (BRI) együttműködésen keresztül – áll a Kínai Államtanács Tájékoztatási Irodája által kedden kiadott fehér könyvben.

A „The Belt and Road Initiative: A Key Pillar of the Global Community of Shared Future” című fehér könyv azt írja, hogy hatókörének bővülésével a BRI a világ legnagyobb nemzetközi együttműködési platformjává vált, a legszélesebb körű lefedettséggel.

Az emberek közötti kapcsolatok a BRI együttműködés társadalmi alapjai – áll a dokumentumban. A részt vevő országok továbbadták és továbbvitték az ősi Selyemút baráti együttműködésének szellemét, együttműködtek a kultúra, a turizmus, az oktatás, a média és az akadémia területén, valamint elősegítették a civilizációk közötti kölcsönös tanulást, valamint a kulturális integrációt és innovációt.

A kulturális és turisztikai együttműködés a fehér könyv szerint gazdag és színes. 2023 júniusának végéig Kína 144 országgal írt alá kulturális és turisztikai együttműködési dokumentumokat.

Az oktatási csereprogramok és együttműködés kiterjedt és mélyreható – áll a fehér könyvben. Kína közzétette a Belt and Road kezdeményezés oktatási cselekvési tervét a nemzetközi oktatási csereprogramok és együttműködés előmozdítása érdekében. 2023 júniusának végéig Kína 45 résztvevő országgal írt alá megállapodást a felsőoktatási diplomák kölcsönös elismeréséről.

A média és az agytrösztök együttműködése gyümölcsöző eredményeket hozott. A BRI-országok hatszor rendezték meg sikeresen az Övezet és út médiaegyüttműködési fórumát, és létrehozták a Belt and Road Media Communityt.

Több mint 60 BRI ország városai több mint 1000 baráti várospárt alkottak kínai társaikkal. 72 országból és régióból összesen 352 civil szervezet hozott létre Selyemút NGO Együttműködési Hálózatot, amely több mint 500 projektet és különféle egyéb tevékenységeket hajt végre, és a BRI országok civil szervezetei közötti csere- és együttműködés fontos platformjává vált.

A fehér szerint a résztvevő országok saját erősségeiket kihasználva folytatták a BRI együttműködés új területekre való kiterjesztését és innovatív együttműködési modellek létrehozását, nagy előrelépést érve el az egészséges, zöld, digitális és innovatív Selyemút építésében, és tovább szélesítik a nemzetközi együttműködés terét.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük