Kínai-magyar együttműködés

Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn Pekingben találkozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

Magyarország az első európai ország, amely kormányközi megállapodást írt alá Kínával a Belt and Road együttműködésről, és a két ország közötti Övezet és Út együttműködés gyümölcsöző eredményeket hozott az elmúlt évtizedben – mondta Vang.

Kína várakozással tekint a pragmatikus együttműködés bővítésére Magyarországgal több területen, beleértve az infrastruktúrát, a kereskedelmet, a befektetéseket és a pénzügyeket, valamint a nagyprojektek fejlesztésének felgyorsítását.

Kína és Európa inkább partnerek, mint riválisok, és közös megegyezéseik messze felülmúlják nézeteltéréseiket – mondta a kínai külügyminiszter.

Hozzátette: Kína kész együttműködni az európai féllel a Kína-Európa kapcsolatok tartós, szilárd és egyenletes növekedésének előmozdítása érdekében, hogy nagyobb stabilitást és bizonyosságot hozzon az átalakulásokkal és turbulenciákkal teli világba.

Kína nagyra értékeli Magyarország támogatását a Kína-Európa kapcsolatok fejlesztéséhez és a kölcsönösen előnyös együttműködéshez, és reméli, hogy Magyarország továbbra is konstruktív szerepet vállal e tekintetben.

Szijjártó ígéretet tett arra, hogy továbbra is aktívan részt vesz a Belt and Road együttműködésben, és elkötelezett marad a Magyarország-Kína és Európa-Kína együttműködés elmélyítése mellett a különböző területeken, Szijjártó elmondta, Magyarország ellenzi az ellátási láncok szétválasztását vagy megszakítását. Szerinte az úgynevezett „kockázatmentesítés” éppen ellenkezőleg, kockázatoknak teszi ki Európát.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük