Szárnyal a kínai-zimbabwei kereskedelem

A Kína és Zimbabwe közötti kereskedelem 39,4 százalékkal, 2,43 milliárd dollárra nőtt az idei év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest, meghaladva a 2022-es teljes kereskedelem volumenét – közölte kedden a kínai nagykövetség.

Zimbabwe Kínába irányuló exportja ebben az időszakban 1,36 milliárd dollárt tett ki, az import pedig 1,07 milliárd dollárt tett ki – közölte a nagykövetség, hozzátéve, hogy „Kína folyamatosan bővülő importja hozzájárult Zimbabwe 29 millió dolláros kereskedelmi többletéhez”.

A zimbabwei nemzeti statisztikai hivatal szerint augusztusban Kína volt Zimbabwe harmadik legnagyobb exportcélpontja, a szomszédos Dél-Afrika a legnagyobb, az Egyesült Arab Emírségek pedig a második legnagyobb exportpiac. Ami az importot illeti, augusztusban Kína volt Zimbabwe második legnagyobb forráspiaca Dél-Afrika után.

A Kína és Zimbabwe közötti kereskedelem pozitív növekedést mutatott az elmúlt években, elsősorban a Kínába irányuló bányászati és mezőgazdasági exportnak köszönhetően.

Zimbabwe ebben a hónapban jelentette be első citrusexportját Kínába, ezzel diverzifikálta és kiterjesztette mezőgazdasági exportját az ázsiai országba, ahol korábban a dohánylevél és a feldolgozott dohány dominált.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük