Kézzel hímzett cipőbetétek

A kelet-kínai Santung tartományban található Junan megye helyi kultúrájában mélyen gyökerező hagyományos népművészet, a kézzel hímzett cipőbetétek kézműves foglalkozásként és szabadidős tevékenységként is szolgálnak. A géppel készített talpbetétek elterjedtsége ellenére ez a szellemi kulturális örökség az odaadó egyéneknek köszönhetően fennmaradt.

Vang Caihong több mint három évtizede készíti a hímzett cipőbetéteket. Az idősebb generáció hatása alatt nőtt fel, fiatal kora óta csiszolja tudását. Műhelyét a Szellemi Kulturális Örökség Műhelyeként ismerik el.

Vang Caihong talpbetéteit a részletekre és az egyedi esztétikai kialakításra való összpontosítás különbözteti meg a többiekétől. Gazdag színpalettájával és bonyolult mintájával munkái nemcsak a talpbetét vizuális vonzerejét erősítik, hanem a hagyományos kínai kultúra lényegét is magukba foglalják.

Az évek során Junan megye fokozta erőfeszítéseit e művészeti forma szélesebb körű népszerűsítésére, fellendítve a helyi turizmust, és lehetővé téve, hogy több ember értékelje ezt a szellemi kulturális örökséget.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük