A vártnál jobban erősödött a kínai gazdaság

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) megemelte az ázsiai és a csendes-óceáni térség fejlődő gazdaságaira vonatkozó gazdasági előrejelzését, miután az erőteljes belső kereslet a vártnál nagyobb növekedést eredményezett az olyan gazdaságokban, mint Kína – derül ki az ADB szerdán közzétett új jelentéséből.

A 2023. decemberi ázsiai fejlesztési kilátások előrejelzése szerint Kína gazdasága idén 5,2 százalékkal bővül, szemben a korábbi 4,9 százalékos előrejelzéssel, miután a háztartások fogyasztása és az állami beruházások lendítették a növekedést a harmadik negyedévben.

Az előrejelzések szerint a régió gazdasága idén 4,9 százalékkal bővül, szemben a korábbi, szeptemberi 4,7 százalékos prognózissal. A jövő évi kilátásokat 4,8 százalékon tartják.

India növekedési kilátásait 6,7 százalékra emelték 6,3 százalékról a július-szeptemberi vártnál gyorsabb bővülést követően, amelyet az iparág kétszámjegyű növekedése vezérel.

A jelentés szerint a kínai és indiai fejlesztések több mint ellensúlyozták a délkelet-ázsiai előrejelzések csökkenését, amelyet a feldolgozóipar gyenge teljesítménye okozott.

Délkelet-Ázsia idei növekedési kilátásait 4,3 százalékra csökkentették 4,6 százalékról a feldolgozóipari export iránti gyenge kereslet miatt.

A Kaukázus és Közép-Ázsia gazdaságainak kilátásai enyhén emelkedtek, míg a csendes-óceáni gazdaságok előrejelzései nem változtak.

A kilátások kockázatai közé tartozik a tartósan emelkedett kamatlábak az Egyesült Államokban és más fejlett gazdaságokban, ami hozzájárulhat a régió sérülékeny gazdaságainak pénzügyi instabilitásához, különösen a magas adósságállományú országokban.

„A fejlődő Ázsia továbbra is erőteljes ütemben növekszik a kihívásokkal teli globális környezet ellenére” – mondta Albert Park, az ADB vezető közgazdásza.

„Az infláció a régióban is fokozatosan ellenőrzés alá kerül. Ennek ellenére továbbra is fennállnak a kockázatok, a megemelkedett globális kamatoktól az olyan éghajlati eseményekig, mint az El Nino. Ázsia és a csendes-óceáni térség kormányainak ébernek kell maradniuk, hogy biztosítsák gazdaságuk ellenálló képességét és növekedését. ” – tette hozzá Park.

A régió idei inflációs kilátásait 3,5 százalékra csökkentették a korábbi 3,6 százalékról. Jövőre az infláció 3,6 százalékra emelkedik, szemben a korábbi 3,5 százalékos előrejelzéssel.

A jelentés arra figyelmeztet, hogy az El Nino időjárás vagy az orosz-ukrán konfliktus okozta esetleges ellátási zavarok szintén újraindíthatják az inflációt, különösen az élelmiszerek és az energia tekintetében.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük