Egy brit futball edző Kínában

A Guizhou Egyetem Sportkollégiuma melletti stadionban a 31 éves David Geary edzi az egyetem futballcsapatát, és eligazítja őket, hogyan dolgozzanak együtt csapattársaikkal.

„Menj tovább!” „Passzold a labdát!” – Szólítsátok egymást! A brit utasításai tele vannak szenvedéllyel és energiával. David a főiskola futballedzőjeként a fakultatív futballtanfolyamot választó hallgatók és az egyetem labdarúgócsapatának oktatásáért felel. David számára a futball nemcsak hobbija, hanem szenvedélye és életre szóló karrierje is.

Reggel 6-tól este 6-ig David menetrendje tele van. Ebédre megeszik egy egyszerű ételt, és visszasiet a stadionba, hogy délután elkezdje az óráit. David labdával a kezében megmutatja a tanulóknak, hogyan kell helyesen rúgni a labdát, és megkéri őket, hogy csoportosan gyakoroljanak.

Óra előtt a diákok mindig szeretnek viccelődni vele, aki soha nem bosszankodik, és mindig mosolyog. De amint az óra elkezdődik, David türelmes, felelősségteljes és komoly. Odafigyel minden tanulóra, és nem csak a helyes gesztusokat mutatja meg, hanem segít a láb helyzetének beállításában is.

„Húzd meg a bokádat, a comboddal hozd ki a sípcsontodat, majd a lábfejed teljes felületével rúgd meg a labdát.” David utasítására egy diák gyönyörű magas rúgást hajt végre. A diák teljesítményét látva David feltartja a hüvelykujját, és megdicséri.

David Kujcsouban él, mióta szüleivel ideköltözött, mindössze két évesen.

„A szüleim itt dolgoztak a Guizhou Egyetemen kutatóként. Tehát az etnikai nyelvet és kultúrát kutatták, konkrétan a dongokat.” David elmosolyodik, amikor felidézte a gyerekkori emlékeket.

„Minden évben lementünk Rongcsiangba, és ott laktunk egy hónapig a helyiekkel egy Liubaitang nevű faluban. Kujcsouban nőttem fel körülbelül 14 éves koromig, majd visszamentünk az Egyesült Királyságba.”

Mint ” bennszülött”, David nem csak folyékonyan beszél mandarinul, hanem a helyi dialektusokat is. David mélyen meghatódott, amikor  az évek során bekövetkezett változásokról beszélt.

„Amikor fiatalabb voltam, 16 órán keresztül buszoztunk a fociért.” A múltban a hosszú utazás miatt David mindig rosszul lett, és utálta az utazást.

„De most minden megváltozott. Nagyon gyors a nagysebességű vasút. Guijangból Rongcsiangba csak körülbelül másfél óra kell. Sokkal gyorsabb és sokkal kényelmesebb.”

Bár több ezer mérföldnyire volt az Egyesült Királyságban, szíve egy részét mindig Guizhouban hagyta.

„2019-ben egyedül jöttem vissza, hogy megnézzem, hogyan fejlődött Guizhou, mert itt érzem magam leginkább otthon, és itt akartam élni. Így hát visszatértem, majd Pekingben végeztem a mesterképzést.” ő mondta.

Miután a Pekingi Sport Egyetemen mesterképzést szerzett, David úgy döntött, visszatér a Guizhou Egyetemre, hogy futballt tanítson. „Ez az álmom munkám, mert itt nőttem fel” – mondta.

„Álmom, hogy visszatérjek és segítsek a Guizhou Egyetemnek javítani a futballját, és remélhetőleg új ötletet is hozok a futball tanítására, a gyerekek tanítására, a diákok tanítására és a foci élvezetére.”

„Tehát a Falusi Szuperliga, amikor tavaly elkezdődött, nagyon különlegesnek tartottam. Az egész falu kijött és támogatta a falu csapatát, amikor játszottak. És a hangulat csodálatos volt, rengeteg emberrel. A hangulat nagyon tiszta, és tényleg minden a futballról és a szórakozásról szól.”

Álmává vált a falusi szuperligában való részvétel. Az új szezonban David beteljesítette álmát, játékosként csatlakozott a Liubaitang csapatához, és megvalósította Village Super League álmát.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük