Elképesztő tech fórumot tartottak Kínában

A 2024-es Zhongguancun Forum (ZGC Forum) éves konferenciája, amely április 29-én zárult, Kína előrehaladását érzékelte a tudomány és a technológia terén, hangsúlyozva a nyitottság és az együttműködés iránti folyamatos elkötelezettségét.

Az „Innováció egy jobb világért” témájú, ötnapos fórum több mint 100 országból és régióból vonzott tudósokat, vállalkozókat és befektetőket, és közel 120 rendezvényt, például konferenciákat, technológiai tranzakciókat és versenyeket tartottak.

Élvonalbeli technológiák

A ZGC Fórumon Pekingben debütált a Vidu, a nagyméretű mesterséges intelligencia (AI) szövegből videóvá alakítható modellje, amely 16 másodperces, nagy felbontású videót tud készíteni 1080p felbontásban egyetlen kattintással. A Kínában kifejlesztett nagyméretű mesterséges intelligencia modell képes szimulálni a valós világot, valamint a képzelet alapján tartalmat generálni, „hosszabb időtartamú, kivételes konzisztenciával és dinamikus képességekkel”.

Mivel a mesterséges intelligencia fontos téma ezen az éves konferencián, a fórum kifejezetten április 27-ét jelölte meg a mesterséges intelligencia témájú napnak, és ezen a napon minden esemény olyan élvonalbeli, forró témákra összpontosít, mint a nagy modellek, a megtestesült intelligencia és a megbízható mesterséges intelligencia.

Az akadémia és az ipar konszenzusra jutott, hogy a nagy modellek jövőbeli fejlesztése a nagy modellek hitelességén, biztonságán, intelligenciáján és gazdaságosságán fog alapulni. A nagy modellek jövőbeli ökológiája magában foglalhatja a modellképzést, az adatbázist, a tudásbázist és az ügynöki platformokat. Ezért nagyon fontos a nagy hatékonyságú és nagy teljesítményű adatrendszer létrehozásának módja – mondta E Weinan, a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) akadémikusa és a Pekingi Egyetem professzora.

Emellett az eseményen számos „ötletbörze” és „debütálás” is volt a csúcstechnológiák és termékek, csúcskategóriás chipek, metaverzum és humanoid robotok terén.

Sci-tech kommercializáció

A tudományos technológiák kereskedelmi forgalomba hozatala a tudományos innováció kulcsfontosságú láncszeme. Aaron Ciechanover, egy kémiai Nobel-díjas izraeli biológus szerint a technológiák több mint 80 százalékát egyetemeken állítják elő, miközben a sci-tech kereskedelmi forgalomba hozatala világméretű kihívás. Le kell győzni az olyan akadályokat, mint a szellemi tulajdon és a juttatások elosztása, hogy a technológiák hasznosak legyenek a társadalom számára.

Ennek kapcsán a fórum első alkalommal szervezett egyetemi kommercializációs témájú konferenciát a kutatóintézetek és vállalkozások képviselőinek összehívására, erősítve az új módot, bevonva különböző érdekelt feleket, mint például egyetemeket, vállalkozásokat és kormányokat.

A kommercializációs konferencia csak egy része a fórum azon törekvéseinek, hogy kiemelje a technológiák megosztását és kereskedelmi forgalomba hozatalát. Idén a fórum tematikus eseményeket is tartott, például nemzetközi technológiai tranzakciós vásárt és élvonalbeli technológiai versenyt, amelyek mintegy 40 ország több mint 3000 technológiájának kereskedési és megosztási platformjait biztosították.

Peking északnyugati részén található Zhongguancun több mint 17 000 nemzeti csúcstechnológiai vállalkozásnak ad otthont. Ez Kína első nemzeti high-tech ipari fejlesztési övezete, és „Kína Szilícium-völgye” néven ismert.

A Zhongguancunra mint fő arénára támaszkodva Peking nagy erőfeszítéseket tesz a technológiai kereskedelmi és kereskedelem erőművének felépítésére, átfogó kommunikációs és együttműködési platform létrehozásával és a technológiai kereskedés ökológiai körének kiépítésével.

2023-ban Peking áttörést ért el mind a technológiai szerződések számában, mind a tranzakciók volumenében. A város 106 552 technológiai szerződést ismert el és regisztrált, ami 12,1 százalékos növekedés az előző évhez képest, a tranzakciók volumene elérte a 853,69 milliárd jüant (mintegy 118,16 milliárd dollár), ami 7,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Technológia a világért

A tudományos és technológiai forradalom és az ipari átalakulás új fordulójával a világnak minden eddiginél nagyobb szüksége van a nemzetközi együttműködésre és a nyílt megosztásra, hogy megoldja a közös fejlesztési kérdést.

Nyílt együttműködés és közös jövő a kulcsszavai a ZGC Fórum idei ülésének, amely több mint 100 országból és régióból hozott össze kínai és külföldi vendégeket, hogy megvitassák a témákat, köztük a mesterséges intelligencia, az agy-számítógép interfészek, a blokklánc és az adatvédelmi számítástechnika, az adatok. biztonsági irányítás és fejlesztés, globális egészségügy és fejlesztés, valamint szén-dioxid-csúcs és szén-dioxid-semlegesség, globális szellemi tulajdonvédelem és innováció.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük