Kína fókusz: újabb lehetőségek Kína további nyitásában

Mivel a COVID-19 világjárvány lelassítja a globális gazdasági lendületet, a multinacionális vállalkozások ígéretes lehetőségeket látnak Kínában, ahogy az ország egyre szélesebb körben nyit a világ többi része felé.

 

Szombaton, a dél-kínai Kuangtung tartományban, Kuangcsouban megrendezett ötödik “Understanding China” (Kína megértése) konferencia fórumán a világ minden tájáról érkező politikusok, tudósok és vállalkozók üdvözölték Kína a további nyitás érdekében tett erőfeszítéseit és a mélyebb nemzetközi együttműködés mellett szólaltak fel.

Annak ellenére, hogy az új koronavírus-járvány miatt az idén mind belföldön, mind a világon egy komor, nehéz és komplex gazdasági helyzet uralkodott, Kína nem lassította erőfeszítéseit hogy tovább nyisson a világ felé újabb reformokon és további fejlődésen keresztül. Az ország nagy előrelépést tett 2020-ban is, hogy egy még szélesebb kört, még több területet lefedjen a fejlődésben, és mélyebb szintű reformokkal biztosítsa Kína nyitását.

Kína az elmúlt években a piacra jutás negatív listáján folyamatosan csökkentette azon ágazatok és vállalkozások számát, amelyek a beruházásokon kívül esnek, ezzel is hatalmas lehetőségeket kínálva a külföldi vállalatok számára, és stimulálva a piaci entitások életképességét.

Az új „kettős forgalomra vonatkozó stratégiája” nemcsak a kínai gazdaság megvédését segíti a külső piacok ingadozása ellen, hanem a jövőbeli gazdasági fejlődés ösztönzését egy kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb módon. Ez Merlin Swire, a Swire Pacific Limited elnöke szerint megnyugvás lehet a külföldi befektetők számára, hiszen mutatják Kína erős fellendülési potenciálját és a jövőbeli fenntartható növekedését. Swire hozzátette, hogy „elkötelezett befektetőként üdvözöljük Kína politikáját, elkötelezettségét a magasabb szintű nyitás felé. Az ez év elején hatályba lépett új külföldi befektetési törvény nagyobb védelmet nyújt a befektetők számára. Egyenlőbb feltételeket és optimalizált üzleti környezetet biztosít a külföldi befektetők és az olyan cégek, mint a Swire számára.” A Swire Group mellett számos más külföldi vállalkozás növelte tőkéjét és termelését Kínában, az utóbbi időben.

Az tavalyi első három negyedévben Kína befizetett külföldi befektetéseinek növekedése éves szinten 2,5 százalékkal, összesen 103,26 milliárd amerikai dollárra nőtt – derült ki a Kereskedelmi Minisztérium adataiból. Mivel Kína elkötelezett amellett, hogy szélesebb körben megnyissa kapuit a világ többi része előtt, ezért a multinacionális vállalkozások is elkötelezik magukat amellett, hogy elmélyítsék fejlesztési lábnyomaikat az országban.

a Roche Pharma China üzleti tevékenysége az elmúlt 26 évben nagy előrelépést tett Kína gazdasági fejlődése és orvosi reformja mellett, a kezdeti gyógyszer értékesítéstől a teljes ipari lánc kialakításáig, beleértve a K+F-et, a gyártást és a marketinget is.

Hong Chow, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy „Kínának nemcsak hatalmas piaci potenciálja van, hanem számos orvosi és kutatóintézettel, valamint kiemelkedő tudósokkal is rendelkezik. Ezáltal az innováció és a tehetségek forrása.” Chow megjegyezte, hogy a jövőben az erősebb szellemi tulajdonvédelem, valamint a piacorientált, jogalapú és nemzetközivé vált üzleti környezet felgyorsítja majd az innovatív kutatási eredmények termékekké válását Kínában, ami az emberek javát szolgálja majd és lehetővé teszi a vállalkozások fenntartható fejlődését.

Yun Mingqing, a Kínai Innovációs és Fejlesztési Stratégiai Intézet alelnöke szerint Kína magasabb szintű megnyitásának folyamatában a multinacionális vállalkozások döntő szerepet játszanak, hiszen szélesebb körű lehetőségeket nyernek vele. Yun véleménye szerint fontos, hogy „tovább erősítsük az együttműködés és a fejlődés érzését, hogy erősítsük a kölcsönös megértést és bizalmat, és elmélyítsük a kölcsönösen előnyös együttműködést. Ezen kívül a gazdasági és technológiai együttműködést folytatnunk kell különböző szinteken, tágabb területeken és minden irányban.”


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük