Gazdasági konszenzus a rijádi G20 csúcstalálkozón

A G20 országok hétvégi csúcstalálkozója, melyre idén a járvány miatt virtuális formában került sor, öt gazdasággal és kereskedelemmel kapcsolatos területen is konkrét eredményeket hozott – jelentette be hétfőn a Kínai Kereskedelmi Minisztérium.

Chen Chao minisztériumi tisztviselő elmondása szerint a G20 csoportot összetartó gazdasági és kereskedelmi együttműködés vonatkozásában a csúcstalálkozón a világkereskedelem és a befektetések támogatására, valamint a COVID-19 elleni fellépésre irányuló akciótervet fogadtak el. A záródokumentum 38 intézkedést fogalmaz meg a kereskedelmi együttműködés és a nemzetközi befektetések elősegítésére.

A csúcstalálkozón a multilaterális kereskedelmi rendszer fenntartása mellett foglaltak állást, és támogatásukról biztosították a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ehhez szükséges reformjait, amint azt a WTO Rijádi Kezdeményezése tartalmazza.

A piacok nyitva tartása terén a G20 országok gazdaságai szabad, fair, inkluzív, nem diszkriminatív, átlátható, kiszámítható és stabil kereskedelmi és befektetési környezetet és egyenlő feltételeket biztosítanak – mondta Chen.

A csúcstalálkozón döntés született arról is, hogy javítani kell a nemzeti, regionális és globális beszállítói láncok fenntarthatóságát és ellenállóképességét, valamint segíteni kell a fejlődő és legkevésbé fejlett országok nagyobb fokú integrálását a kereskedelmi rendszerbe.

A G20 országok arra bátorítják a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, hogy vegyenek aktívabban részt a nemzetközi kereskedelemben és befektetésekben.

Chen elmondása szerint Kína készen áll együttműködni a G20 szervezet többi tagjával a konszenzus megvalósításában, a multilateralizmus és a szabad kereskedelem támogatásában, valamint a világgazdaság fenntartható, kiegyensúlyozott és inkluzív helyreállításában.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük