A Hong Kong Trade Development Council az export növekedését jósolja

A Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) előrejelzése szerint 2021-ben Hongkong exportja éves szinten 5 százalékkal fog növekedni, mivel a globális kereskedelem fokozatos fellendülése várható, és a szárazföldi piacok is jelentős támogatást fognak kapni.

Míg a helyi vállalkozások továbbra is a gyengült globális kereslettel, a megszakadt ellátási láncokkal és a megemelkedett protekcionizmussal küzdenek, az üzleti tevékenységek várhatóan visszatérnek a normálisabb szintre, amint a COVID – 19 vakcina rendelkezésre fog állni. Ez lehetővé fogja tenni a világgazdaság stabilizálódását és megerősödését – mondta szerdán Nicholas Kwan, a HKTDC kutatási igazgatója.

„A hongkongi exportnak több lehetősége van a növekedésre a „kettős forgalom” politikájából fakadó új lehetőségek és a Guangdong –  Hong Kong – Makaó-öböl térségének fejlesztése miatt” – mondta.

Kwan a kedvező tényezőket is kiemelte, többek között a Hongkong és a Délkelet – ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás végrehajtását és a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) szabadkereskedelmi megállapodás aláírását.

A HKTDC Export Index három egymást követő negyedévben emelkedett. 2020 negyedik negyedévében egy rekord mélységből való felépülés – 16-ról 326.2-re – volt megfigyelhető.

Az index alapján megkérdezett vállalkozások mintegy 60 százaléka arra számít, hogy az eladások növekedni fognak vagy változatlanok maradnak a következő évben – közölte a HKTDC, amely szintén felfele módosította az idei exportra vonatkozó becsléseit, a 10 százalékos visszaeséstől a 3 százalékos enyhe csökkenésre.

A HKTDC negyedévente felmérést végez hat nagy iparág – köztük a gép-, elektronikai, ékszer-, órai-, játék- és ruházati ipar – 500 helyi exportőrén, hogy felmérje üzleti bizalmukat a rövid távú exportlehetőségek iránt.

A HKTDC Export Index értelmezése optimista vagy pesszimista kilátásokat vetít előre, ahol az 50 lesz az elválasztó vonal.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük