Málta és Kína külügyminiszterei megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésében

Wang Yi kínai államtanácsos és külügyminiszter, valamint Evarist Bartolo Málta kül- és európai ügyekért felelős miniszter kedden megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésében.

Egy telefonos beszélgetés során Wang köszönetét fejezte ki Málta megértése és támogatása miatt, amelyet Kína felé tanúsított a COVID – 19 járvány elleni küzdelemben. Ezenkívül Wang megjegyezte, hogy Kína szintén nyújtott ellátást és segítséget Máltának a járvány ellen, illetve megosztotta tapasztalatait a vírus elleni küzdelemben.

Elmondta, hogy Kína úgy gondolja, hogy Málta az új kormány vezetésével diadalmaskodhat a vírus felett.
A járvány kínai kitörése óta, az ország mozgósította az összes polgárt, és a legszigorúbb és leghatározottabb intézkedéseket foganatosította, hogy hatékonyan ellenőrizhesse a járványhelyzetet – mondta.

Kína jelenleg próbálja felgyorsítani a gazdaságot és a társadalmi fejlődést, miközben próbálja normalizálni és járvány alkotta helyzetet és várhatóan ez lesz az első nagyobb gazdaság, amely képes lesz pozitív növekedést elérni – mondta Wang.

Tudva, hogy a vakcinák a pandémiával szembeni elsődleges győzelem hatékony eszközei, Wang elmondta, hogy Kína zökkenőmentesen halad az oltások kutatásában és fejlesztésében, és hajlandó megfontolni az oltóanyagok biztosítását a rászoruló országoknak, miután azokat sikeresen alkalmazni tudták.

Kína és Málta is 2022-ben ünnepelheti a diplomáciai kapcsolatok megteremtésének 50. évfordulóját, és mindkét félnek meg kell tervezni a megemlékezéseket a közeljövőben – mondta Wang.

Kína kész együttműködni a máltai féllel a kölcsönös politikai bizalom megszilárdítása és elmélyítése, valamint a gyakorlati együttműködés bővítése érdekében, tiszteletben tartva a kölcsönös tiszteletet, az egyenlőséget és a kölcsönös előnyök elvét, annak érdekében, hogy gyümölcsözőbb eredményekkel ünnepelhessék a diplomáciai kapcsolatok 50, évfordulóját – mondta Wang.

Málta fontos stratégiai pozícióval rendelkezik, és átjáróként szolgálhat a kínai vállalatok számára az Európai Unió (EU) és Afrika piacaira való belépéshez – folytatta Wang, hozzátéve, hogy a kínai kormány továbbra is ösztönözni és támogatni fogja a kínai vállalatokat a máltai befektetésekben és üzleti tevékenységekben.

Kína nagyra értékeli, hogy Málta a nemzetközi kapcsolatok tárgyalása során betartja a függetlenség, az önellátás és a más országok belügyeibe való be nem avatkozás alapelveit – közölte Wang.

Kína reméli és hiszi, hogy Málta konstruktív szerepet játszhat Kína és Európa közötti kapcsolatok megerősítésében, és arra ösztönzi az EU-t, hogy egy pozitívabb és együttműködőbb megközelítést alkalmazzon a Kínával fenntartott kapcsolatok tekintetében és fejlesztésében.

Bartolo köszönetét fejezte ki a Kína által nyújtott nagy mértékű támogatásért és segítségért, amikor az országnak a legnagyobb szüksége volt rá a világjárvány elleni küzdelemben.

Málta ezenkívül nagyra értékeli Kína azon kijelentését, miszerint a COVID – 19 vakcinát közjóvá teszi, mivel ez hozzájárulhat a vakcina hozzáférhetőségének és megfizethetőségének a lehető legmagasabb szintre történő kibővítéséhez – mondta.

Málta és Kína közötti kapcsolatok nagy előrelépést tettek az 50 évvel ezelőtti diplomácia kapcsolatok megalakulása óta – mondta Bartolo, hozzátéve, hogy a máltai fél az egyenlőségen és a kölcsönös előnyökön alapuló bilaterális kapcsolatok továbbfejlesztését várja, és szívesen fogadja azokat a kínai vállalatokat, amelyek Máltán szeretnének befektetni.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük