2021-ban egyensúlyban lehet a szén kínálata és kereslete Kínában

Zhang Hong, a Kínai Nemzeti Szénszövetség (CNCA) szóvivője elmondta, hogy Kínában várhatóan a következő évben egyensúly lesz megfigyelhető a szén kínálata és kereslete között, mivel az ország felépülése tovább fog gyorsulni.

Zhang ezen észrevételeit kedden a 2021. évi Kínai Szénkereskedelmi Konferenciáról szóló megbeszélésen fejtette ki.

A konferencia a tervek szerint Taiyuanban, az észak – kínai Shanxi szénben gazdag tartomány fővárosában kerül megrendezésre, december 8. és 10. között.

A konferencián a nagy széntermelők közép- és hosszútávú szénellátási szerződéseket fognak feltehetőleg kötni a felhasználókkal. Ezek várhatóan meg fogják haladni az 1 milliárd tonnát, mondta el Feng Yu, a Kínai Szénszállítási és Terjesztési Szövetség alelnöke.

Feng ezenkívül azt is elmondta, hogy a közép- és hosszútávú szerződések árazási mechanizmusa változatlan fog maradni, nevezetesen „alapár + ingadozás”, illetve az alapár továbbra is tonnánként 535 jüan lesz.

Zhang úgy vélte, hogy a jelenlegi közép- és hosszútávú szerződésekben szereplő szénmennyiség az országos szénpiac 70%-át teszi ki, ami bizonyos mértékben stabilizálta a szénpiacot.

A CNCA adatai alapján az országos szénfogyasztás idén január és október között mintegy 3,24 milliárd tonna volt, ami 0,8 százalékos csökkenést jelent évről évre. A szénvállalkozások által a kijelölt méretek felett termelt nyersszén összesített termelése 3,13 milliárd tonnát tett ki, ez 0,1 százalékos növekedést mutat évről évre.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük