Virágzik a kínai on – demand gazdaság a technológiának köszönhetően

Wang Weu nyolcéves lánya, aki a szubtrópusi kínai városban, Haikou-ban él, még soha életében nem látott havat, de álma, hogy saját hóembere legyen.

Lánya kívánságának teljesítéséért Wang több ezer mérföld megtétele helyett inkább az internethez fordult segítségért. Megoldást a Xianyu oldalán talált, amely a kínai technológiai óriás cég, az Alibaba egyik elektronikus kereskedelmi platformja. Wang talált egy eladót, aki mindössze 30 jüan (körülbelül 4,5 amerikai dollár) áron valóra tudja váltani lánya kívánságát.

Az eladó, a 28 éves Li Bingxuan grafikus, Harbinból, Kína legészakibb Heilongjiang tartományának fővárosából származik. Tavaly kezdte meg részmunkaidős vállalkozását, amely hóval kapcsolatos igény szerinti szolgáltatásokat kínál a Xianyu-n. Li miután online közzétette a szolgáltatás részleteit máris kapott megrendeléseket.

A Li-éhez hasonló on-demand vállalkozások eléggé népszerűvé váltak Kínában. Ezek különféle online szolgáltatásokat kínálnak, kezdve egy sofőr keresésétől egy ittas ügyfél számára egészen a más állattulajdonosok kereséséig, hogy vigyázzanak a kutyádra, amíg távol vagy.

„Sose számítottam arra, hogy majd valaki érdeklődést mutat a szolgáltatásom iránt” – mondta Li.

Wang kérésére Li készített egy piros sálat és sapkát viselő hóembert egy felirattal mellette, amin az állt, hogy „Apa és Anya szeretlek”. Li fényképeket és videókat készített a hóemberről, amiket elküldött Wang-nak.

„A lányom olyan boldog volt aznap este, amikor meglátta a képeket és videókat. A hóember nagyon sok örömöt okozott nekünk; mindenképpen megérte” – mondta Wang.

Li számára ez a részmunkaidős vállalkozás magas profitot hoz. Eddig több száz megrendelést kapott, amelyekkel akár napi 400 jüant is kereshet.

„Élvezem ezt a fajta mellékmunkát, mivel ez végül is költségmentesen segít a jövedelemszerzésben. A barátaimat is biztattam, hogy próbálják ki” – mondta Li.

A szakértők az on-demand gazdaság virágzását a kínaiak gyorsan növekvő fogyasztásának és a kínai internetes technológiák elterjedésének tulajdonítják.

Vegyük például az on – demand sofőr szolgáltatást. Ez a munka először 2003-ban jelent meg, miután egy felülvizsgált közúti biztonsági törvény szigorúbb bírságokat szabott ki az ittas vezetésért. A következő években több kínai technológiai vállalatnál döntöttek úgy, hogy ilyen szolgáltatásokat fognak nyújtani. Az eDaijia, az iparág egyik kínai vállalatának tavaly közzétett jelentéséből kiderült, hogy 2019 szeptemberétől Kínában a sofőr bérlési szolgáltatások összes megrendelésének száma meghaladta az 1 milliárdot.

Az internetes technológiák képesek minimális idő alatt, különböző helyszínekről összekötni az akár különböző igényekkel rendelkező embereket, valamint lehetővé teszik az online tranzakciók lebonyolítását – mondta Xu Yuaquan, a Nanchang Egyetem egyik professzora.

A Kínai Internet Hálózati Információs Központ által szeptemberben közzétett adatok azt mutatták, hogy júniusig Kínában több mint 940 millió internet – felhasználó volt, amely a világ felhasználóinak körülbelül egyötöde. Az online fizetési lehetőséget használók száma pedig elérte a 805 milliót, ami a kínai internetezők 85,7 százalékát jelenti.

„Ezek a technológiák szilárd támogatást nyújtanak az on – demand gazdaság fejlődéséhez” – tette hozzá Xu.

Li Xiaojia, a Nemzetközi Kereskedelmi és Gazdaságtudományi Egyetem Közigazgatási Karának professzora szerint ez a jelenség új társadalmi igényeket tükröz.

„Az igények változatosak és a szolgáltatások testre szabhatók” – mondta Li. „Bárkit meg lehet kérni, hogy vásároljon külföldön, vigyázzon kedvenceinkre vagy akár szemetet válogasson.”

Az ilyen szolgáltatások szerepet játszanak a társadalmi hatékonyság javításában, valamint a szolgáltatók, miközben egy teljesebb életet élveznek, szabadidejükben pénzt is kereshetnek.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez a kialakulóban lévő gazdasági forma megtörheti a hagyományos gazdaság sztereotípiáját és új munkalehetőségek megteremtését segítheti elő. Ugyanakkor aggodalomra is lehet ok, mivel ez, akár illegális cselekedetekhez is vezethet, mint például a vizsgán való olyanfajta csaláshoz, aminél külön embert lehet felbérelni, hogy megírja a tesztet más helyett.

„A kormánynak javítania kell az erre vonatkozó szabályokon a fogyasztók törvényes jogainak biztosítása érdekében és az új gazdaságmodell racionális fejlesztésének támogatása érdekében” – mondta Li.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük