2021-ben a GDP várhatóan 7,5 százalékponttal nő

A kínai gazdaság jövőre feltehetőleg normális növekedést fog tapasztalni, mivel a COVID – 19 járvány hatásai mérséklődhetnek, és a kormány folyamatosan növelni fogja a belföldi keresletet, ezenkívül támogatni fogja az innovatív fejlődést és javítani fogja az üzleti környezetet – közölték szakértők.

A Bank of China Ltd. által létrehozott BOC Kutatóintézet arra számít, hogy Kína GDP-je 2021-ben éves szinten körülbelül 7,5 százalékkal fog növekedni, szemben az idei 2,1 százalékos növekedés elvárásával.

A jövőben az infrastrukturális és ingatlan beruházások fenntartják a gyors növekedésüket, elősegítve ezzel a folyamatos gazdasági fellendülést. A becslések szerint a befektetett eszközök beruházásai 6,5 százalékkal növekednek jövőre. Különös tekintettel kell lenni az infrastrukturális beruházásokra a kulcsfontosságú projektekben és területeken, ideértve a közlekedési és az energia- és vízügyi projekteket, valamint az úgynevezett „új infrastrukturális” projekteket, mint például az 5G és a mesterséges intelligencia. Emellett a feldolgozóipari szektor beruházásai tovább élénkülhetnek és a növekedés jövőre pozitív irányba fordulhat – áll a BOC Kutatóintézet hétfőn közzétett jelentésében.

Az ipari internetes működési keretet támogató új infrastruktúrának köszönhetően Kína jövőre forradalmi újításokat vezet be a digitális gazdaság számára. A digitális átalakulást a gazdaság különböző résztvevői széles körben tudják majd használni. Továbbá, a digitális technológiák az életminőség javításának szilárd alapjává válhatnak, és a kereslet erőteljes növekedését is ösztönözhetik – mondta Cheng Shi, az ICBC International vezető közgazdásza.

Kína egy új típusú urbanizációra vonatkozó terve magasabb lakossági igényeket fog generálni a fogyasztók körében. Mivel a fogyasztás növelésére összpontosítunk az alacsonyabb városok körében, reméljük, hogy nagyobb teret nyerhetünk a költséghatékonyabb hazai márkák számára – mondta Cheng a november 20-ai kutatás jegyzetében.

A BOC Kutatóintézet jelentése szerint a gazdasági növekedés fontos hajtóerejévé vált fogyasztói cikkek teljes kiskereskedelmi értékesítése a becslések szerint 2021-ben körülbelül 10 százalékkal nő, szemben az idei 4,4 százalékos tervezett csökkenéssel.

„Becsléseink szerint Kína GDP-jének éves átlagos növekedési üteme 5 és 6,1 százalék között fog mozogni a következő öt évben. A jövőben a fiskális politika aktív szerepet fog játszani a gazdasági növekedés fellendítésében. A kormány rendszeres intézkedéseket fog tenni annak biztosítására, hogy a költségvetési alapok közvetlenül a vállalkozások és a magánszemélyek javát szolgálják” – mondta Chen Weidong, a BOC Kutatóintézet igazgatója. Chen felszólította a kormányt, hogy összpontosítson az önkormányzati kötvénykibocsátási mechanizmus javítására és a vállalti struktúrák optimalizálására.

A kutatóintézet arra számít, hogy a teljes szociális finanszírozás értéke 2021-ben éves szinten 12 százalékkal fog emelkedni, szemben az idei előre jelzett 13,5 százalékos csökkenéssel.

„Kínának nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a strukturált monetáris politikájára annak érdekében, hogy a pénzügyi szektor jobban tudja szolgálni a reálgazdaságot, különös tekintettel a finanszírozás biztosítására – különösen közép- és hosszú távon – a befektetett eszközöknél, a feldolgozóiparban, a tudományban, a technológiai szektorban induló vállalkozásoknál és a vidéki revitalizációban.

Arra is emlékeztette a döntéshozókat, hogy fokozottan figyeljenek azokra a problémákra, amelyek 2021-ben felmerülhetnek a kínai pénzügyi piacokon, mint például az alul teljesítő eszközök intenzív használatára, a kínai vállalati kötvénypiac megnövekedett késedelmére, valamint a jüan exportra gyakorolt felértékelődésének negatív hatására


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük