A gyári tevékenységek növekedése szárnyal

A gyáraktivitás az elmúlt évtized legnagyobb ütemű növekedését mutatta novemberben, ami azt jelenti, hogy visszatérhet a gazdasági lendület a pandémiát megelőző szintre a világ második legnagyobb gazdaságában – közölték szakértők kedden.

A döntéshozóktól elvárják az óvatosságot a további politikai intézkedések végrehajtása során, mivel nem akarják, hogy ezek az intézkedések akadályozzák a gazdaság fellendülését – mondták.

Az általános feldolgozóipari Beszerzési Menedzser Indexe a múlt hónapban tíz éves csúcsra, 54,9-re emelkedett, szemben az októberi 53,6-tal. Ez arra utal, hogy a kínai gyártók működési állapotai az elmúlt évtizedben most javultak a legerősebben – jelentette a Caixin médiacsoport.

Eközben a hivatalos feldolgozóipari BMI (Beszerzési Menedzser Index) is jelezte az ágazat legnagyobb bővülését az elmúlt három évben. Novemberre 52,1-re nőtt ez az érték, ami a legmagasabb elért szint 2017 szeptembere óta, ekkor 52,4 -volt – közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal hétfőn.

Mind a két BMI olvasata felülmúlta a piaci várakozásokat, valamint megmutatták, hogy a kínai gazdaság egy gyors felépülésre számíthat, főleg a feldolgozóiparban a COVID – 19 hatásai után – közölték a Nomura Securities elemzői egy jelentésben.

Az új exportrendelések száma folyamatos növekedést mutat, mivel a tengerentúli termelést továbbra is hátráltatják a világjárvány bizonytalanságai – áll a jelentésben.

„A manufaktúrák megerősítettek készleteiket, hogy megfeleljenek a keresleti elvárásoknak, és nagyon magabiztosak a következő 12 hónap gazdasági kilátásaiban. Arra számítunk, hogy a gazdasági fellendülés több hónapig folytatódni fog” – mondta Wang Zhe, a Caixin Insight Group vezető közgazdásza.

A szakértők arra számítanak, hogy a kínai gazdaság közel 6 százalékos növekedést fog mutatni az év utolsó negyedében. A növekedés a jövő év első három hónapjában akár kétszámjegyűvé is válhat, köszönhetően az alacsony összehasonlítási alapnak, valamint a fogyasztóipar és feldolgozóipari beruházások keresleti oldalának felépülésének.

Zhang Wenlang, a China International Capital befektetési bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a belföldi kereslet mértéke tovább kell, hogy hogy nőjön a jövő évben, mivel a világjárvány helyzete stabilizálódni fog és eközben a háztartások jövedelme és foglalkoztatottsága is javulni fog.

Kína hazai részvénypiaca kedden 1,77 százalékkal 3451,94 pontra emelkedett, miközben a makrogazdaságra érzékeny szektorok, mint például a pénzügy és gépipar felértékelődtek a Wind Info szerint.

Azonban a fellendülés mértéke 2021 második negyedévétől veszíthet lendületéből, állítják a szakértők, részben mivel a világjárvány konzervatívabbá tette a piaci egységeket a kiadások terén, miközben az adósság nyomása az idei gyorsabb hitelbővülés után nőni kezdett.

Ren Zeiping, az Evergrande Group ingatlanfejlesztő vállalat vezető közgazdásza szerint az export és az infrastrukturális beruházások, valamint az ingatlanok voltak a gazdasági fellendülés fő mozgatórugói.

Míg a Caixin felmérés azt mutatta, hogy a gyártók tovább növelték a munkaerő számát az elmúlt hónapban, az NBS egy nagyobb volumenű felmérése szerint a foglalkoztatás csökkenése továbbra is fennáll.

„Túl korai a monetáris politika szigorításáról beszélni” – mondta Ren, hozzátéve, hogy folytatni kell az infrastruktúra és a súlyosan sújtott szektorok likviditási támogatását.

A Nomura Securities elemzői szerint Peking a várhatóan megtartja a politikai kiváró megközelítést, nem is fog enyhülni, de erősödni se.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük