A COVID-19 ellenére is rekordmagas volt Hunan tartomány külkereskedelme az afrikai országokkal 2020-ban

 

Az afrikai országokkal folytatott rekordösszegű 2020. évi külkereskedelmi forgalomról számolt be a közép-kínai Hunan tartomány vámhatósága hétfőn.

A tartomány teljes afrikai kereskedelmének volumene 18,3%-kal 28,84 milliárd jüanra (mintegy 4,46 milliárd dollárra) nőtt tavaly.

A Hunanból Afrikába irányuló kivitel értéke elérte a 17,43 milliárd jüant (ez 7,4%-os éves növekedés), míg a behozatal 40,3%-kal bővülve 11,41 milliárd jüant tett ki.

A kontinensen belül Dél-Afrika volt Hunan legfőbb kereskedelmi partnere. A két fél közötti áruforgalom összértéke 39%-kal, 12,92 milliárd jüanra nőtt tavaly, ami a teljes afrikai kontinenssel folytatott kereskedelem 44,8%-át tette ki.

Ugyanezen időszak alatt négy másik afrikai ország (Nigéria, Egyiptom, Mauritánia és a Kongói Demokratikus Köztársaság) Hunannal folytatott kereskedelme lépte át az egymilliárd jüanos határt.

A tavaly Afrikából Hunanba érkező árucikkek között a nyersanyagok és ásványok voltak az első helyen, míg a kivitelben a gépészeti és elektronikai termékeké volt a főszerep.

Amint arra a Csangsai Vámhatóság emlékeztetett közleményében, január 1-től az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Övezet hatálya alatt folyik a kereskedelem.

A Világbank adatai szerint az eddig 54 aláíróval rendelkező kereskedelmi blokk 1,2 milliárd embert tömörít, kombinált GDP-jük pedig eléri a 3,4 trillió dollárt.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük