A kínai miniszterelnök szerint még erősebbé tették a Kína–Afrika barátságot a COVID-19 megpróbáltatásai

A COVID-19 járvány során 2020-ban még erősebbé vált a Kína és Afrika közötti barátság – jelentette ki Wang Yi kínai külügyminiszter és államtanácsos a Xinhua News Agency és a China Media Group hírügynökségeknek adott interjújában.

„A fejlődő világ részeként Kína és Afrika egyaránt felelős a fejlődő országok érdekeinek előmozdításáért” – mondta Wang.

Kifejtette, hogy Kína és Afrika mindig együtt voltak jóban-rosszban, és ez a barátság 2020-ban csak erősödött a járvány hatására. Hszi Csin-ping kínai elnök és több afrikai vezető is részt vett a Rendkívüli Kína-Afrika COVID-19 Szolidaritási Csúcson, ezzel is erősítve a kölcsönös segítségnyújtás hagyományait.

Kína orvosi csapatokat küldött a térségbe, kínai és afrikai kórházak közötti testvérmozgalmat indított, hiánycikknek számító egészségügyi ellátmányt biztosított, és együttműködött Afrikával a vakcina előállításában is. Emellett a közelmúltban kezdték meg az Afrikai Járványügyi Hatóság új központjának építését, amely újabb emlékművet állít Kína és Afrika szolidaritásának a járvány elleni küzdelemben.

Wang elmondása szerint Kína és Afrika is felgyorsította a pekingi Kínai-Afrikai Együttműködési Fórum (FOCAC) határozatainak megvalósítását, kiemelt területként kezelve az egészségügyet, miközben Kína 12 afrikai ország adóságszolgálatát függesztette fel, 15 országnak pedig elengedte lejárt adósságát. „Kína több adósságszolgálatot függesztett fel, mint a G20 bármely más tagja” – tette hozzá Wang.

A FOCAC 20 évvel ezelőtt a kölcsönös politikai bizalom és az átfogó együttműködés új korszakát hozta el Kína és Afrika között. Húsz évvel később a FOCAC a barátság, együttműködés és közös fejlődés új modelljévé vált a fejlődő országok körében – jelentette ki Wang.

„Kína segítségével eddig több mint 6000 kilométernyi vasút és ugyanennyi út, valamint közel 20 kikötő és több mint 80 nagyobb erőmű épült Afrikában. A kétoldalú kereskedelem húszszorosára növekedett, Kína afrikai befektetései pedig százszorosukra nőttek. Olyan új üzletágakra is kiterjesztettük az Afrikával folytatott együttműködésünket, mint például a digitális gazdaság, az okos városok, a zöld energia vagy az 5G, ezzel is erősítve a két fél között az Új Selyemút keretében folyó minőségi fejlesztéseket” – mondta Wang.

.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük