Az Egyesült Államokat megelőzve 2020-ban Kína lett a tőkebefektetések legfőbb célpontja

 

Kína az Egyesült Államokat megelőzve a világ első számú célországa volt a külföldi tőkebefektetések (FDI) tekintetében 2020-ban, ami jól jelzi Kína növekvő befolyását a világgazdaságban – jelentette hétfőn a BBC.

Szakértők szerint a számadatok „alátámasztják, hogy Kína mind inkább központi szerepre tesz szert a globális gazdaságban, amelyet eddig az Egyesült Államok uralt“, ugyanakkor a BBC hozzáteszi, hogy az összes külföldi befektetést tekintve még mindig az USA vezet.

„Miközben a világgazdaság a COVID-19 járvány tavalyi kitörése óta nehézségekkel küzd, Kína gazdasága egyre növekvő ütemben bővül“ – állapította meg a BBC.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) által vasárnap kiadott jelentés szerint 2020-ban az előző évinél 4%-kal több, összesen 163 milliárd dollár külföldi tőke áramlott Kínába.

„A visszatérés a pozitív előjelű GDP növekedéshez, valamint a kínai kormány befektetéseket elősegítő célzott programja segített stabilizálni a befektetések szintjét a korai lezárásokat követően“ – szól a jelentés.

Az Egyesült Államokba irányuló külföldi tőkebefektetések volumene a becslések szerint 49%-kal, 123 milliárd dollárra esett vissza tavaly.

Kína GDP-je 2020-ban 2.3%-kak növekedett, és a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint az egyetlen nagyobb gazdaság lehet a világon, amely idén is növekedést regisztrál.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük