Laosz több áramot fog exportálni Vietnámba

Vietnam további villamos energia behozatalát tervezi Laoszból az észlelt energiahiány kezelése érdekében – közölte a laoszi helyi média.

Vietnam a villamos energiát várhatóan a laoszi és vietnami befektetők által épített erőművekből fogja megvásárolni – idézte Daovong Phonekeo energiaügyi és bányászati ​​miniszterhelyettest csütörtökön a Vientiane Times.

„Mostantól kezdve egészen 2025-ig Vietnam 3000 MW villamos energiát fog vásárolni Laosztól, 6,95 amerikai cent / kWh áron. A Vietnamnak értékesített villamos energia mennyisége várhatóan 5 000 MW-ra fog nőni 2026 és 2030 között, így az árat majd újra meg kell határozni.” – mondta.

Daovong szerint Laosz hatalmas potenciállal rendelkezik a víz-, nap- és szélerőművekből származó energia előállítására, amit Vietnamnak és Kambodzsának fog tudni értékesíteni.

A villamosenergia Laosz egyik legfőbb bevétel forrása, főleg Thaiföldre, Vietnamba, Kambodzsába és Mianmarba történő értékesítés révén.

Mindeközben 2019-ben, Laoszban a villamos energia utáni kereslet jelentősen megnőtt a lakosság, valamint a gyárak számának növekedése miatt.

2019-ben a belföldi áramfelhasználás 1222 MW volt. A laoszi Energiaügyi és Bányászati ​​Minisztérium szerint 2020 és 2025 között várhatóan 1800 MW-ra fog nőni a fogyasztás.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük