Kína GDP-je várhatóan 9,5 százalékkal növekszik 2021-ben

Kína GDP-je várhatóan 9,5 százalékkal növekszik 2021-ben – mondta Zhu Tong, a Deutsche Bank (Kína) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy a külföldi befektetők növelni fogják a kínai befektetéseiket. Gyors növekedés és magas kamatláb mellett a kínai tőkepiac továbbra is vonzó marad a külföldi befektetők számára. A világ második legnagyobb szárazföldi kötvénypiacaként 2021-ben várhatóan 1,2 billió jüan (mintegy 0,19 billió amerikai dollár) tőkebeáramlás várható az ország kötvénypiacára.

A mágnes hatás két tényezőnek tulajdonítható. Egyrészt Kína egyre nagyobb szerepet játszik a globális gazdasági és pénzügyi rendszerben. Másrészt Kína fokozta a pénzügyi piacának megnyitását. A Deutsche Bank, a piac szereplőjeként, profitál kínai tevékenységéből. Azóta jelentős áttöréseket ért el az adósságfinanszírozásban, hogy a banknak 2019 szeptemberében engedélyezték az  „A-osztályú” részvénykibocsátást.

A bank emellett segítségére volt a kínai pénzügyminisztériumnak (MoF), hogy 2020-ban 6 milliárd USD értékben denominált államkötvényt és 4 milliárd eurónyi denominált államkötvényt bocsásson ki.

Zhu szerint Kína elkötelezettsége a szélesebb körű nyitás iránt, óriási lehetőségeket kínál a külföldi bankoknak a kínai és a határokon átnyúló üzleti tevékenységükhöz.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük