Digitális fizetőeszközzel élénkítik a fogyasztást a holdújév alatt

 

Több kínai városban is digitális renmibi felhasználásával igyekeznek élénkíteni a fogyasztást a közelgő kínai holdújév idején, valamint népszerűsíteni az új fizetőeszközt.

Pekingben 10 millió jüant (mintegy 1,55 millió dollárt) osztanak ki digitális valutában a helyi lakosok között sorsolás útján. A virtuális piros borítékok mindegyike 200 jüant rejt.

A nyertesek február 10. és 17. között használhatják fel az elektronikus pénzt a résztvevő online és fizikai üzletekben. Többek között ruházatra, cipőre, mozira és szállodára költhető – közölte szombaton a helyi pénzügyi felügyelet. Különösen bátorítják a digitális valuta használatát a téli sportok és ahhoz kapcsolódó tevékenységek esetén, mivel Peking az új fizetőeszközt készül alkalmazni a 2022-es téli olimpia alatt.

A hír hallatán a 35 éves Wang Yiliang már vasárnap reggel regisztrált a JD.com appon, hogy felhasználhassa a digitális pénzt.

Először hallok elektronikus pénzről. Egészen új számomra a dolog – mondta Wang, aki egy informatikai cégnél dolgozik Peking Haidan körzetében, hozzátéve, hogy reméli, a jövőben még több üzletben lehet majd virtuális RMB-vel fizetni.

A kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományban található Szucsou (Suzhou) városában is kibocsátanak 30 millió jüan értékű elektronius pénzt, amelyet február 10. és 26. között lehet elkölteni a kijelölt online és offline üzletekben.

Sencsenben (Shenzhen), a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban tavaly október óta három lépcsőben összesen 50 millió jüannyi digitális fizetőeszközt osztottak ki. A legutóbbi, 20 millió jüanos adag január végén került kiadásra a hagyományos piros borítékokra hasonlító formában azok részére, akik a városban tartózkodnak az idén február 12-re eső kínai holdújév ünnepe alatt.

Kína tavaly óta teszteli a digitális pénzt az ország egyes kijelölt területein. A Kereskedelmi Minisztérium tavaly augusztusi körlevele szerint a tesztprogramban részt vevő területek a Peking-Tiencsin-Hopej régió, a Jangce folyó deltája, a Kuangtung-Hongkong-Makaó Nagy Öböl térség, valamint egyes középnyugati területek.

A nagyvárosok közül Sencsen, Csengtu (Chengdu), Szucsou, valamint a Hsziung’an (Xiong’an) új kerület vesznek részt a programban, amelyet sikere esetén Kína más réegióira is kiterjesztenek.

A digitális fizetőeszköz kulcsszóvá vált idén a tartományi szintű törvényhozó és politikai tanácsadó üléseken. Peking, Sanghaj és Kuangtung is új mobilos alkalmazásokat készül bevezetni a digitális fizetés megkönnyítése érdekében.

Az olyan nem banki fizetési platformokkal szemben, mint az Alipay vagy a WeChat Pay, amelyeket bankszámlával kell összekapcsolniuk a felhasználóknak, a digitális pénztárca nyitásához bármely egyedi személyes azonosító, így például egy jogosítvány vagy telefonszám is elegendő – mondta Dong Ximiao, az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kutatója. Dong szerint mivel sokkal könnyebb digitális pénztárcát nyitni, mint bankszámlát, Kína banki szolgáltatásokat nem igénybe vevő lakossága is könnyen hozzáférhet, így végre ők is beléphetnek a digitális világba.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük