Kulcsfontosságú Kína hozzájárulása a vizes élőhelyek megóvásához

 

Kulcsfontosságú Kína hozzájárulása a vizes élőhelyek és a biodiverzitás megóvásához – jelentette ki kedden egy kormányközi környezetvédelmi szerződés vezetője, arra sürgetve a nemzetközi közösséget, hogy tegyen erőteljesebb lépéseket az emberi faj túlélése szempontjából létfontosságú ökoszisztémák megóvása és helyreállítása érdekében.

Kína több igen érdekes kezdeményezést is felkarolt nemzeti szinten, és ezek közül több leszivárgott a tartományi és városi szintre is – mondta Martha Rojas Urrego, a Rámszari Egyezmény főtitkára a Xinhuának a vizes élőhelyek világnapja alkalmából.

A Rámszari Egyezményt 1971-ben hozta létre az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, és 1975-ben lépett hatályba. A szervezet támogatja a nemzetközi összefogást és tagállami cselekvést a vadvizek és vizes élőhelyek megóvása érdekében.

Kínában jelenleg 64 nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyként számon tartott terület van, ezek összterülete eléri a 7,3 millió hektárt.

A kínai kormány roppant aktív a kiemelt területek védelme és fenntartható kezelése terén – mondta Rojas Urrego, kiemelve, hogy a kormány külön jutalmat biztosít azoknak a városoknak, amelyek pozitív kapcsolatot ápolnak vizes élőhelyeikkel.

A belföldi kezdeményezések mellett Kína a régió és a világ más országainak képviselői számára is szervezett továbbképzéseket.

A Rámszari Egyezmény aláíróinak idei, sorban 14. konferenciájára Vuhanban, Hopej tartomány székhelyén kerül sor.

A főtitkár elmondása szerint a rendezvényen elemzik majd az elért eredményeket, tovább finomítják a célkitűzéseket, és igyekeznek még jobban felhívni a figyelmet a fogyatkozó vizes élőhelyek jelentőségére.

A Rámszari Egyezmény szerint 1900 óta a világ vizes élőhelyeinek 65%-a eltűnt.

A vizes élőhelyek a leginkább veszélyeztetett ökoszisztémák. Feltétlenül többet kell tennünk értük – jelentette ki Rojas Urrego.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük