Xinhua kommentár: Itt az ideje a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges, stabil fejlődésének

 

Kevesen vitatnák, hogy Kína és az Egyesült Államok, a világ két vezető gazdasági hatalma, nagy szolgálatot tennének mind önmaguknak, mind a világ egészének, ha megfelelő irányba terelnék kétoldalú kapcsolatukat.

Yang Jiechi magas rangú kínai diplomata szombaton telefonbeszélgetést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, melynek során elhangzott, hogy kínai kormány stabil és következetes politikát képvisel az Egyesült Államok irányában. A kétoldalú kapcsolatok egészséges és stabil fejlődése érdekében Yang sürgette az amerikai felet, hogy tartsa fenn a konfliktusoktól és konfrontációtól mentes, kölcsönös tiszteleten és kölcsönösen előnyös együttműködésen alapuló viszonyt Kínával.

1971-ben Henry Kissinger akkori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó titokban Kínába látogatott, és ezzel kezdetét vette az elidegenedés vége és a két ország közötti kapcsolatok újrafelvétele. A kínai-amerikai kapcsolat azóta is kitartó lendülettel fejlődik, és mára a világ egyik legfontosabb diplomáciai kötelékévé vált.

Az elmúlt néhány évben azonban egyes amerikai politikusok visszatértek a hidegháborús gondolkodáshoz, és teljes mértékben hibás megközelítést alkalmaztak Kínával kapcsolatban. Mélypontra kerültek a kétoldalú kapcsolatok, miután az amerikai fél becsmérelte Kína járványellenes erőfeszítéseit, beavatkozott annak belügyeibe, valamint szankciókat hozott több kínai technológiai cég ellen is. Ezek a tettek nem csupán a két nép érdekeit sértették komoly mértékben, de világszerte is jelentős felfordulást okoztak.

A történelem már bebizonyította, hogy a két oldal közös érdekei messze felülmúlják a különbségeket. A mai, szinte teljesen összekapcsolt és kölcsönös függésekre épülő világban rendkívül fontos, hogy a világ két legnagyobb gazdasága fokozza az együttműködést. Az Egyesült Államok részéről sürgősen nagyobb erőfeszítésre van szükség a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges és stabil fejlődést szolgáló stratégiai keretrendszerének kiépítése érdekében.

Kiemelten fontos a két fél közötti kölcsönös tisztelet további erősítése. Kína és az Egyesült Államok remélhetőleg képesek lesznek megtalálni a közös pontokat, miközben fenntartják különbözőségeiket, és tiszteletben tudják tartani egymás társadalmi berendezkedését és fejlődési pályáját, tekintettel tudnak lenni egymás alapvető érdekeire és fő aggályaira, valamint betartják a belügyek esetén a be nem avatkozás nemzetközi normáit. Kína reméli, hogy gyakorlati együttműködést tud folytatni az Egyesült Államokkal, de soha nem tesz engedményeket a szuverenitását, biztonságát vagy fejlődési érdekeit érintő kérdésekben.

Egymás stratégiai szándékainak jobb megismeréséhez és a kölcsönös bizalom helyreállításához nyílt és konstruktív párbeszédre van szükség. Ahelyett, hogy fenyegetésként tekint Kínára, az Egyesült Államoknak pozitív és konstruktív hozzáállással kellene szemlélnie Kína fejlődését, és fel kell ismernie, hogy az a békés fejlődés útján jár, és a világ minden országával szeretne közös fejlődni, beleértve az Egyesült Államokat is.

Kissinger Kínáról című könyvében a volt külügyminiszter arról írt, mekkora dolog lenne, ha negyven évvel később az USA és Kína közös erőfesztései nem megrengetnék, hanem építenék a világot.

A két ország kapcsolatai kritikus ponthoz érkeztek, és itt az idő, hogy az Egyesült Államok megfogadja Kissinger tanácsát, és Kínával összefogva fokozza az együttműködést a COVID-19 járvány elleni küzdelemben, a világgazdaság helyreállításában és a klímaváltozás elleni harcban, fényes jövőt teremtve ezzel nemcsak a két nép, hanem az egész világ számára.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük