Kína adósságelengedéssel és -átütemezéssel segíti az afrikai országokat

 

A Johns Hopkins University (JHU) Kína-Afrika műhelyének kutatása szerint Kína jelentős szerepet játszott az afrikai országok adósságának kezelésében.

Miután a koronavírus tovább súlyosbította  a gazdasági válságot az alacsony jövedelmű afrikai országokban, közgazdászok és más szakértők egyetértenek abban, hogy kulcsfontosságú az adósságenyhítés – írta február 26-i elemzésében a Washington Post.

A cikk szerint, amely a JHU Nemzetközi Tanulmányok Intézetének Kína-Afrika Kutatási Kezdeményezése által kiadott munkaanyagot szemlézi, a kínai bankok már a járvány előtt is „jelentős“ adósság-átütemezést kínáltak fel az afrikai országoknak, és ez a járvány kitörése után sem változott.

A kutatók 2000 és 2019 között 16 esetet dokumentáltak, melyek keretében 10 afrikai országban összesen 7,5 milliárd dollárnyi adósság átütemezésére került sor, míg Kína 94 kamatmentes hitel esetében több mint 3,4 milliárd dollárnyi hátralékot írt le.

Hozzáteszik, hogy a kínai hitelintézetek nem indítottak peres eljárásokat a nem fizető adósok ellen, és vagyontárgyak lefoglalására sem került sor.

Az afrikai országok gyorsabb adósságenyhítésre számíthatnak Kínától, mint a nyugati országoktól, és a kötvénytulajdonosok és nyugati magánhitelezők egyelőre nem csatlakoztak a G20 országok adósságrendezési kezdeményezéséhez – állapítja meg a tanulmány.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük