Megkezdődött Kína politikai kulcsidőszaka: az ország erőt gyűjt a modernizációs törekvéshez

 

Csütörtökön megkezdte éves ülését Kína legfelsőbb politikai tanácskozó testülete Pekingben, ezzel elindították az év legfontosabb politikai időszakát, mely során egyesült erővel dolgoznak azon, hogy teljességében kiépítsenek egy modern szocialista országot.

A Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-Ping és más kínai vezetők is részt vettek a nyitógyűlésen a Népi Ülésteremben.

Ez az év a Kínai Kommunista Párt (KKP) megalakulásának századik évfordulójáról nevezetes, és egyben egy új út kezdete a tökéletesen modernizált szocialista Kína megvalósítása felé – mondta Vang Jang, a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferencia (KNPKK) Országos Bizottságának elnöke a több mint 2000 jelen levő politikai tanácsadónak.

Vang arra kérte fel a politikai tanácsadókat, hogy minden bölcsességüket és erejüket szenteljék a modern szocialista ország építésének.

Az Országos Népi Gyűlés (ONGY), Kína legfőbb törvényhozó szerve, pénteken kezdi éves ülését. A két ülés együttese, amely Kettős Ülésként ismeretes, fogja meghatározni az egész év és az azt követő időszak országos ütemtervét.

Az ülés során Li Ko-csiang miniszterelnök a kormányzati munkáról számol be, ami jelentős figyelemre számíthat, hiszen Kína kiemelkedő teljesítménye, hogy az elsők közt fékezte meg a COVID-19 járványt, biztonságosan újraindította a gazdaságot és visszaállította a gazdasági növekedést. Az ország 2021-es fejlesztési céljai és tervei várhatóan szintén kiderülnek majd a beszámolóból.

Kína GDP-je 2020-ban éves szinten 2,3%-kal növekedett, így elérte a 101,6 billió jüant (körülbelül 15,7 billió dollár).

Csang Licsün, az Államtanács Fejlesztési és Kutatási Központjának kutatója kijelentette, hogy Kína gazdasága rugalmas, nagy potenciállal rendelkezik és 2021-ben is fenntartja majd a tartós növekedés ütemét.

Mindazonáltal Csang megjegyezte, hogy a gazdasági növekedés elsődleges célja nem a lenyűgöző GDP-adat elérése, hanem a növekedés minőségének biztosítása és a nép jólétének megteremtése.

Az ez évi Kettős Ülés várhatóan több figyelemre számíthat országosan és külföldről is, hiszen a törvényhozók Kína következő öt-tizenöt évére érvényes fejlesztési tervezési folyamattal foglalkoznak – például tervezetet készítenek a 14. Ötéves Tervhez (2021-2025) és hosszú távú célkitűzéseket dolgoznak ki a 2035-ös évre.

Az idei Kettős Ülés nem csak a 2021-ben aktuális feladatokkal foglalkozik, hanem a 14. Ötéves Terv céljaival és feladataival is. Be kell teljesítenünk korunk nagy küldetését – mondta Paj Csungen, a KNPKK Országos Bizottságának tagja, egyben a Csinghua Egyetem közgazdasági és menedzsment tanszékének dékánja.

A tervezet reflektorfénybe kerül majd átfogó és célszerű lépései miatt, melyek Kína új fejlesztési filozófiáját jelzik – mondta Hszin Ming, a KKP Központi Bizottság Pártiskolájának professzora.

Az olyan témák, mint a magas minőségű gazdasági fejlődés, a tudományos-technikai újítások, a vidék fellendítése és a környezetvédelem szintén jelentős figyelemre számíthatnak – mondta Hszin, hozzátéve, hogy a „kettős cirkuláció” fejlesztési paradigma is kiemelt téma lesz, melynek lényege, hogy a hazai és tengerentúli piacok erősítik egymást, de a folyamatban a belföldi piac elsőbbséget élvez.

Megfigyelők véleménye szerint a 14. Ötéves Terv tisztázza majd, hogyan fogja Kína bevezetni „kettős cirkulációs” stratégiáját és hogyan tervezi biztosítani a minőségi fejlődést, hozzátéve, hogy a belföldi kereslet kiaknázása életbe vágó Kína fejlődéséhez, de az új fejlesztési paradigma mégsem jelenti azt, hogy Kína visszafogná a teljes nyitás politikáját.

Kína önállóságra való törekvése „soha nem jelentette a teljes bezárkózást, hanem egy új fejlesztési paradigmát, ami szélesebb körű és magasabb szintű nyitáshoz vezet.” – magyarázta Vang Jiming, a KNPKK Országos Bizottságának tagja.

A tavalyi év során Kína aktívan együttműködött más országokkal és területekkel. Novemberben aláírta a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) egyezményt, decemberben pedig sikeresen lezárta befektetési tárgyalásait az Európai Unióval.

Kína gazdasága erőteljesen integrálódott a globális gazdasággal. Ahogy Kína az új fejlesztési szakaszba ér, világgazdasági kapcsolatai még erősebbek lesznek – mondta Csi Cseje, a Kínai Kortárs Nemzetközi Kapcsolatok Intézeteinek korábbi vezetője, aki egyben tagja a KNPKK  Országos Bizottságának is. Csi véleménye szerint a nemzetközi tőke az ország üzleti környezetének és gazdasági ellenálló képességének köszönhetően optimista a kínai piaccal kapcsolatban.

A Kettős Ülés visszahelyezése a hagyományos márciusi időpontra jelzi, hogy Kína sikeresen és hatékonyan megfékezte a COVID-19 járványt. Az esemény megerősíti a tényt, hogy Kína politikai, gazdasági és társadalmi élete ismét normálisan működik, és ezzel Kína erőt ad a világnak a vírus elleni küzdelem időszakában.

Csang Venhung, a sanghaji Fudan Egyetem fertőző betegségekre szakosodott kórházának vezetője azt mondja, reménykedik benne, hogy a járvány során szerzett tapasztalatoknak és az erőteljes intézkedéseknek köszönhetően Kínának nem kell szembenéznie a COVID-19 újabb fellángolásával.

Csang szerint, aki a sanghaji COVID-19 klinikai szakértői csoportját is vezeti, a járvány kontrollálásának következő stádiuma az oltás népszerűsítése országszerte. Február végéig Kína-szerte több mint 52 millió dózis COVID-19 vakcinát használtak fel az oltásokhoz.

A világot napjainkban az évszázad járványának felbukkanása és az elmúlt évszázadban soha nem látott, hatalmas változások fogják kereszttűzbe, ami Kína jövőbeni útján is sok kockázatot és kihívást jelent majd.

Kína országos egysége a legbiztosabb támasz bármilyen felmerülő nehézséggel szemben és a Kettős Ülés fontos platform az ország erejének megőrzéséhez – mondta Lo Csie ONGY megbízott, a közép-kínai Hupej tartomány Sijen városában működő Tajho Kórház vezetője.

Az új út kezdetén az idei Kettős Ülés egyesíti az embereket, hogy összehangoltan törekedjenek a fényesebb jövőre és a hatalmas lehetőségekre – vélte egy másik ONGY megbízott, Cuj Kenliang.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük