Sanghaj megőrizte harmadik helyét a globális pénzügyi központok között

 

A brit Z/Jen Csoport agytröszt és a sencseni Kínai Fejlesztési Intézet szerdán kiadott jelentése szerint a kelet-kínai Sanghaj megőrizte harmadik helyezését a Globális Pénzügyi Központok Indexén (GFCI).

A GFCI jelentést 2007 óta publikálják minden márciusban és szeptemberben. A GFCI 29. kiadásában 126 pénzügyi központot értékeltek. Sanghaj összesen 742 ponttal a harmadik helyezést érte el, csak New York és London előzték meg.

Említést érdemel, hogy bár a helyezés megegyezik a korábbival, a Sanghaj és London közti különbség egy pontra szűkült.

A GFCI jelentése szerint Sanghaj a pénzügyi technológia fejlődése szempontjából New York után a második helyet foglalta el.

Sanghaj nagy előrelépést ért el azzal, hogy 2020-ban nemzetközi pénzügyi központtá vált. A tavaly szeptemberi 28. GFCI jelentésben Sanghaj a harmadik helyezéssel első alkalommal előzte meg Tokiót. Elemzők szerint a két egymást követő haramadik hely azt jelzi, hogy Sanghajt versenyképes globális pénzügyi központként ismeri el a nemzetközi közösség.

Sanghaj egyre versenyképesebbé válik nemzetközi pénzügyi központként – mondta Zeng Gang, a Nemzeti Pénzügyi és Fejlesztési Intézet igazgatóhelyettese.

Zeng szerint Kína szélesebb körű nyitottságának és stabil gazdaságának köszönhetően a renminbi pénzeszköz (RMB) 2020-ban egyre vonzóbbá vált, ami még inkább kibővítette Sanghaj pénzügyi piacát.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük