Javul a levegő és a víz minősége Kínában

 

Kína határozott javulást észlelt a levegőminőségben, és további javulást tapasztalt a felszíni vizek minőségét illetően – derül ki az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának jelenleg zajló ülése elé terjesztett jelentésből.

Az ország légminősége jelentősen javult 2020-ban, hiszen már 202 város felet meg a levegőszabványnak, 45-tel több, mint előző évben.

A jelentés szerint meredeken zuhant az erősen szennyezett napok száma az olyan kiemelt területeken, mint például a Peking-Tiencsin-Hopej régió, a Jangce folyó deltavidéke vagy a Fenvej-síkság.

Az ózonkoncentráció is javult tavaly: 6.8%-kal, 138 mikrogramm per köbméterre csökkent. 2015 óta most először csökkent az ózon koncentrációja Kínában.

A felszíni vizek minősége tovább javult tavaly, különösen a kiemelt folyóvölgyek, tavak és víztározók esetében. A Jangce folyó fő folyásának vízminősége elérte vagy meghaladta a kettes fokozatot Kína ötfokozatú besorolási rendszerében.

Az időjárás okozta szennyezés azonban a jelentés szerint továbbra is gondot okoz az országban, mivel az őszi és téli hónapokban továbbra is jelen van a légszennyezés, és gyakori a vízi ökoszisztémák károsodása is.

Idén megerősítik a környezetvédelemmel és a szabályok betartatásával foglalkozó jogszabályokat, ami további jelentős haladást jelent a szennyezés elleni küzdelemben – állapítja meg a jelentés.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük