Kína és Bahrain elmélyítik kétoldalú kapcsolataikat

 

Salman bin Hamad Al Khalifa bahreini koronaherceg és miniszterelnök, valamint a látogatóba érkező Vang Ji kínai államtanácsos és külügyminiszter hétfői találkozójuk során a két ország kapcsolatát erősítő további együttműködésben állapodtak meg.

Kína továbbra is szeretne kooperálni a királysággal a két ország közötti kölcsönös bizalom és kölcsönös támogatás hagyományainak jegyében, valamint a két fél jogos érdekeinek, a fejlődő országok fejlesztési jogainak közös védelmében, egyben a világbéke és a stabilitás érdekében – mondta Vang.

Azt is elmondta, hogy Kína reméli, hogy a két fél összehangolja majd a Kína által javasolt Öv és Selyemút Kezdeményezést és Bahrein 2030-as gazdasági jövőképét, kibővíti a kölcsönösen előnyös együttműködést az infrastruktúra, a big data, az e-kereskedelem és egyéb területeken, hogy ezzel is hozzájárulhasson Bahrein gazdaságának korszerűsítéséhez.

Megjegyezte, hogy Kína nagyra értékeli a koronaherceg személyes jelenlétét a kínai oltással kapcsolatos klinikai vizsgálatokon, és készen áll arra, hogy előmozdítsa a vakcinával kapcsolatos közös munkát Bahreinnel, valamint támogatást és segítséget nyújtson Bahreinnek a járvány elleni küzdelemben.

Annak fényében, hogy a világ a turbulencia és a változás időszakába lépett, a világ békéjének és stabilitásának fenntartásához elengedhetetlen az országok összehangolt munkája – mondta Vang.

Megjegyezte, hogy más országok belügyeibe nem illendő beavatkozni, ez norma kell legyen a nemzetközi kapcsolatokban, szerinte a világ országainak maguknak kell saját belügyeiket rendezniük.

A multilateralizmus a világbéke és a stabilitás sarokköve, a nemzetközi jogállamiság alapja, valamint garancia a kis és közepes országok túlélésére is – tette hozzá.

A COVID-19 járvány arra tanított bennünket, hogy minden ország sorsa szorosan összefügg – mondta a külügyminiszter.

Túlélésünk érdekében a különböző társadalmi rendszerektől, ideológiáktól és kulturális háttértől függetlenül elengedhetetlen a világ országainak összefogása az emberiség közös jövőjének építése – mondta.

Salman a maga részéről elmondta, hogy a Bahrein és Kína közötti kapcsolat sokat fejlődött az elmúlt években. A királyság őszintén értékeli Kína támogatását a járvány elleni küzdelemben – tette hozzá a koronaherceg, és elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy részt vehet a kínai COVID-19 vakcina nemzetközi, harmadik fázisú klinikai vizsgálatában.

„A kínai vakcina biztonságos és hatékony, nem csak az emberek életét és egészségét védi, hanem nagymértékben növeli a bahreini emberek megértését és bizalmát Kína felé. Bahrein reméli, hogy továbbra is együttműködhet Kínával az oltással kapcsolatban” – tette hozzá.

Bahrein hajlandó minden szinten szorosabb kapcsolatokat építeni és gyakori látogatásokat szervezni, olyan területeken kooperálni, mint az energetika, az infrastruktúra kiépítése és a csúcstechnológia használata, mindezt annak érdekében, hogy új szintre helyezze a baráti együttműködést és a kétoldalú kapcsolatokat – mondta a koronaherceg.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük